ITWatch

Forsker: Svensk it-skandale kan ske i Danmark

De danske myndigheder sløser også med kontrollen af it-leverandører, viser stikprøve fra Datatilsynet. Derfor kan en it-skandale lig den, som har ramt Sverige, også ske herhjemme.

Den svenske statsminister Stefan Löfven er kommet under pres, efter en it-skandale har ramt Transportstyrelsen i Sverige. | Foto: /ritzau/AP/Henrik Montgomery

Det halter med myndighedernes kontrol af offentlige it-leverandørers datasikkerhed i Danmark. Det fastslog Datatilsynet efter en stikprøve i juni, skriver Politiken.

Derfor er det langt fra usandsynligt, at en it-skandale som den, der har ramt Transportstyrelsen i Sverige, også kan forekomme herhjemme.

"Når myndighederne fører så ringe kontrol med it-leverandørerne, og leverandørerne er så lemfældige i deres omgang med vores oplysninger, som stikprøven viser, skal der ikke meget til, før oplysningerne ender i hænderne på de forkerte, eller der sker en sikkerhedsbrist som i Sverige," siger lektor Hanne Marie Motzfeldt, der forsker i forvaltningsret og persondataret på Syddansk Universitet, til Politiken.

Den vurdering bliver bakket op af Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i det private sikkerhedsfirma CSIS. Han peger på CSC-sagen som et hjemligt eksempel på hullet it-sikkerhed. Her fik hackere blandt andet adgang til at hente oplysninger på 90.000 dømte i flere af Rigspolitiets registre.

IBM afviser mulighed for svensk it-skandale i Danmark 

Forhastet udlicitering af it-systemer kan være årsag til svensk it-skandale 

Mere fra ITWatch

Årets TechBBQ havde rekordmange kvinder på scenen

Antallet af kvindelige talere ved dette års TechBBQ satte rekord. Det giver flere perspektiver på startups og rollemodeller at spejle sig, når flere forskelligartede stemmer bliver hørt, lyder det fra kommunikationschefen bag techkonferencen.

Vækstfondens topchef stopper

Vækstfondens adm. direktør Rolf Kjærgaard har meddelt, at han ønsker at fratræde sin stilling. Det sker i forbindelse med, at Vækstfonden fra nytår bliver en del af den nye Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Han har sidste arbejdsdag 10. oktober.

Amerikanske Armis vil være kundernes førstevalg herhjemme

Danske Lars Hermind står i spidsen for amerikanske Armis’ indtog i Nordeuropa. Han forventer at lande en tocifret millionomsætning i 2022, og ambitionerne lyder på en fordobling næste år, hvor medarbejderskaren også skal vokse betragteligt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs