ITWatch

Forsker: Svensk it-skandale kan ske i Danmark

De danske myndigheder sløser også med kontrollen af it-leverandører, viser stikprøve fra Datatilsynet. Derfor kan en it-skandale lig den, som har ramt Sverige, også ske herhjemme.

Den svenske statsminister Stefan Löfven er kommet under pres, efter en it-skandale har ramt Transportstyrelsen i Sverige. | Foto: /ritzau/AP/Henrik Montgomery

Det halter med myndighedernes kontrol af offentlige it-leverandørers datasikkerhed i Danmark. Det fastslog Datatilsynet efter en stikprøve i juni, skriver Politiken.

Derfor er det langt fra usandsynligt, at en it-skandale som den, der har ramt Transportstyrelsen i Sverige, også kan forekomme herhjemme.

"Når myndighederne fører så ringe kontrol med it-leverandørerne, og leverandørerne er så lemfældige i deres omgang med vores oplysninger, som stikprøven viser, skal der ikke meget til, før oplysningerne ender i hænderne på de forkerte, eller der sker en sikkerhedsbrist som i Sverige," siger lektor Hanne Marie Motzfeldt, der forsker i forvaltningsret og persondataret på Syddansk Universitet, til Politiken.

Den vurdering bliver bakket op af Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i det private sikkerhedsfirma CSIS. Han peger på CSC-sagen som et hjemligt eksempel på hullet it-sikkerhed. Her fik hackere blandt andet adgang til at hente oplysninger på 90.000 dømte i flere af Rigspolitiets registre.

IBM afviser mulighed for svensk it-skandale i Danmark 

Forhastet udlicitering af it-systemer kan være årsag til svensk it-skandale 

Mere fra ITWatch

Efter salg til kapitalfond: Nu skal forretningen tidobles

Softwareselskabet Timextender blev fornylig solgt til kapitalfond for stort trecifret millionbeløb efter i årevis at have leveret underskud på underskud. Nu skal omsætningen øges med raketfart, lyder det fra stifter og direktør Heine Krog Iversen, der reinvesterer i selskabet efter salget.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs