Forsker: Svensk it-skandale kan ske i Danmark

De danske myndigheder sløser også med kontrollen af it-leverandører, viser stikprøve fra Datatilsynet. Derfor kan en it-skandale lig den, som har ramt Sverige, også ske herhjemme.
Den svenske statsminister Stefan Löfven er kommet under pres, efter en it-skandale har ramt Transportstyrelsen i Sverige. | Foto: /ritzau/AP/Henrik Montgomery
Den svenske statsminister Stefan Löfven er kommet under pres, efter en it-skandale har ramt Transportstyrelsen i Sverige. | Foto: /ritzau/AP/Henrik Montgomery

Det halter med myndighedernes kontrol af offentlige it-leverandørers datasikkerhed i Danmark. Det fastslog Datatilsynet efter en stikprøve i juni, skriver Politiken.

Derfor er det langt fra usandsynligt, at en it-skandale som den, der har ramt Transportstyrelsen i Sverige, også kan forekomme herhjemme.

"Når myndighederne fører så ringe kontrol med it-leverandørerne, og leverandørerne er så lemfældige i deres omgang med vores oplysninger, som stikprøven viser, skal der ikke meget til, før oplysningerne ender i hænderne på de forkerte, eller der sker en sikkerhedsbrist som i Sverige," siger lektor Hanne Marie Motzfeldt, der forsker i forvaltningsret og persondataret på Syddansk Universitet, til Politiken.

Den vurdering bliver bakket op af Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i det private sikkerhedsfirma CSIS. Han peger på CSC-sagen som et hjemligt eksempel på hullet it-sikkerhed. Her fik hackere blandt andet adgang til at hente oplysninger på 90.000 dømte i flere af Rigspolitiets registre.

IBM afviser mulighed for svensk it-skandale i Danmark 

Forhastet udlicitering af it-systemer kan være årsag til svensk it-skandale 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: PR / NNIT

NNIT skal hyre bundter af cloud-folk

For abonnenter