Hotelkæde idømt millionbøde for brud på dataregler

Arp-Hansen Hotel Group opbevarede data fra kundeprofiler i længere tid end nødvendigt og idømmes bøde ved Østre Landsret. 
Østre Landsret har med sagen mod Arp-Hansen Hotel Group afsagt dom i den første af tre prøvesager. | Foto: Mads Nissen
Østre Landsret har med sagen mod Arp-Hansen Hotel Group afsagt dom i den første af tre prøvesager. | Foto: Mads Nissen
Af Ritzau

Østre Landsret har idømt hotelkæden Arp-Hansen Hotel Group en bøde på en million kroner for brud på reglerne om opbevaring af persondata, oplyser Statsadvokaten for København.

Sagen drejer sig om, at hotelkæden har opbevaret 500.000 kundeprofilers oplysninger i længere tid, end det var nødvendigt.

Arp-Hansen ejer en række hoteller i København, blandt andre Phoenix, Copenhagen Strand og Tivoli Hotel samt hotellerne Wake Up i M.P. Bruuns Gade i Aarhus og Gentofte Hotel.

Retten i Lyngby behandlede sagen i februar i fjor, hvor hotelkæden blev kendt skyldig for det samme. Men et flertal af byrettens dommere stemte for, at straffen skulle bortfalde.

Byretten lagde vægt på, at hotelkæden ikke tidligere var dømt for noget tilsvarende, og at hotelkæden havde forsøgt at overholde reglerne ved at etablere en automatisk sletning.

Prøvesager skal klarlægge lovgivning

Sagen er en af tre såkaldte prøvesager, der omhandler den europæiske databeskyttelsesforordning, kendt som GDPR.

Ud over Arp-Hansen-sagen verserer en sag mod en møbelkæde og mod et taxaselskab. Fælles for sagerne er, at det drejer sig om opbevaring af oplysninger, som er indsamlet fra kunder.

Taxaselskabet 4x35 blev i januar ved Retten på Frederiksberg idømt en bøde på 100.000 kroner. Anklagemyndigheden havde imidlertid krævet en bøde på over en million kroner, og sagen er anket til Østre Landsret.

Møbelkæden Ilva blev i februar 2021 idømt en bøde på 100.000 kroner ved Retten i Aarhus. Også her gik anklagemyndigheden efter en større bøde, og sagen blev anket til Vestre Landsret.

De såkaldte prøvesager har til formål at klarlægge, hvordan lovgivningen skal forstås i praksis. De såkaldte GDPR-regler trådte i kraft i 2018.

Prøvesagernes udfald vil få betydning for, om andre selskaber også vil blive anklaget for brud på lovgivningen, ligesom udfaldet vil få betydning for strafniveauet i den type sager.

Dommen fra Østre Landsret kan som udgangspunktet ikke ankes. Men Arp-Hansen Group har mulighed for at søge tilladelse hos Procesbevillingsnævnet om at få sagen indbragt for Højesteret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også