ITWatch

SF og IDA vil skrue kraftigt op for indsats mod cyberangreb

Det halter med den digitale sikkerhed i Danmark, mener SF og Ingeniørforeningen, IDA. De lancerer nu et fælles udspil, der skal lave om på det.

Foto: Claus Bech

Både den offentlige sektor og private virksomheder skal rustes til at klare sig mod fjendtlige cyberangreb, lyder det fra SF og Ingeniørforeningen, IDA, i et fælles udspil.

”Både Rusland og Kina er meget aktive i forhold til cyberangreb. Vi er ét af de mest digitale lande i verden, og derfor er vi også nødt til at beskytte os mere,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til Radio4 med henvisning til, at Danmark ligger på en 16.-plads i forhold til cybersikkerhed i verden.

40 procent af de offentlige myndigheder og 65 procent af de små- og mellemstore virksomheder har således ikke styr på deres sikkerhed digitalt, ifølge Pia Olsen Dyhrs udtalelser til Radio4.

Forslagene i det nye udspil tæller alt fra at styrke cybersikkerhedskurser både i det offentlige og private, til at udbrede mærkningsordningen D-mærket, øge sikkerhedstilsynet med kommuner og regioner samt at styrke cybersikkerheden i forsvarsindustriens digitale materiel og at indføre krav om It-sikkerhed i forbindelse med alle offentlige indkøb.

Derudover skal kvalificerede ansøgere – danske såvel som udenlandske – ikke længere kunne afvises på IT-Universitet, fysik-uddannelsen og de relevante ingeniøruddannelser.

Ifølge cybersikkerhedsforsker ved DIIS Tobias Liebetrau indeholder udspillet mange brugbare elementer. Men han undrer sig over, at tiltagene primært er målrettet civilsamfundet og ikke militæret og det private marked for cybersikkerhed:

”Der er jo ikke er så meget fokus på, hvor truslen kommer fra. Kan vi på en eller anden måde stoppe eller imødegå de her cybertrusler tidligere og gå til roden af problemerne og forsøge at stoppe angrebene?” siger han.

Pia Olsen Dyhr er enig i, at der også skal investeres mere på den militære banehalvdel:

”Men der, hvor vi halter efter, det er på den civile del. Vores militære IT-fok er faktisk ret langt fremme,” siger SF-formanden.

Alle 7-Eleven-butikker er genåbnet efter hackerangreb

Operationer aflyses i Syddanmark grundet it-problemer


Mere fra ITWatch

Organisation øger presset på tidligere KMD-chef i propaganda-sag

Journalistorganisationen Reportere Uden Grænser (RSF) kalder nu på de franske myndigheder for at beordre, at Eutelsat, der har den tidligere KMD-boss Eva Berneke som topchef, skal stoppe med at videresende tre russiske propagandakanaler, som virksomheden har modtaget kritik for i den seneste tid.

Milliarddistributør henter bedste resultat i 30 år

En vellykket ekspansion i Norden betyder, at en af landets største distributører henter sit bedste afkast nogensinde. Særligt det svenske marked trækker en betydelig bedre indtjening hjem til selskabet sammenlignet med den danske indtjening. ”Der er altid en krig på priserne her i landet, sådan er det,” siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs