Finanssektoren oplever daglige cyberangreb

Cyberkriminalitet er en ny virkelighed, som danske banker står over for hver dag, siger Finans Danmark.
Foto: Ritzau
Foto: Ritzau
Af Ritzau

Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at truslen fra cyberkriminalitet mod den danske finanssektor er meget høj.

Det genkender sektoren, der lever under truslen hver dag.

"Det er sådan verden ser ud lige nu. Der er en stærk trussel fra cyberkriminelle, så konklusionen er desværre ikke overraskende," siger digitaliseringsdirektør i brancheforeningen Finans Danmark Michael Busk-Jepsen.

Lige Danmark har været udsat, fordi sektoren og samfundet relativt hurtigt blev meget digitaliseret. Modsat er dansk et lille sprog, der kan holde cyberkriminelle væk, da det er lettere at gå efter engelsksprogede lande.

"Vi oplever dette her dagligt i forskellige afskygninger. Mest almindelig er svindel med betalingskort og oplysninger. Og så oplever vi netbankindbrud, hvor man forsøger at narre kodeord ud af brugerne."

"Når vi kigger på store angreb rettet mod bankerne, så er der også tilfælde af det," siger Michael Busk-Jepsen.

Risiko fortsætter

Hos Center for Cybersikkerhed fortæller chef Thomas Lund-Sørensen:

"Forsøg på at begå cyberkriminalitet er noget, vi ser dagligt. Det er selvfølgelig især bankerne, der registrerer dette her. Og der er rigtigt mange forsøg på at komme ind i bankernes systemer."

"Så risikoen for cyberkriminalitet er på et meget højt niveau, og det vil det blive ved med at være, så længe det er en god forretning for de kriminelle. Det er en trussel, der er kommet for at blive."

Finanssektoren i Danmark forsøger at imødegå truslen på flere forskellige måder. Via Nordisk Finans CERT deler banker i Norden oplysninger om angreb og modsvar, så alle kan have så opdaterede informationer som muligt.

Sideløbende har Nationalbanken oprettet "Finansielt Sektorforum for Operationel Robusthed".

"Her bliver afholdt øvelser i forhold til kriseberedskabet, og vi har forpligtet hinanden til at simulere angreb, så vi kan få testet vores forsvar."

"Så vi gør, hvad vi kan for at forberede os på dette her. Men vi ved også, at de cyberkriminelle er dygtige, så man kan ikke garantere noget," siger Michael Busk-Jepsen.

/ritzau/

It-lektorer efterspørger flere sikkerhedskolleger 

Redaktør: Nemid's app er langt mere sikker end papkortet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også