Over 100 offentlige it-systemer er i fare for nedbrud

Danskernes mest følsomme oplysninger er for dårligt beskyttet i mange offentlige institutioner, viser rapport. "Det er selvfølgelig ikke godt nok," siger Sophie Løhde, innovationsminister.
Foto: PR/Finansministeriet
Foto: PR/Finansministeriet
Ritzau

Det står skidt til med it-sikkerheden inden for det offentlige, viser en ny rapport fra Finansministeriet ifølge Berlingske.

117 ud af 377 it-systemer, som vurderes til at være afgørende for statens virke, halter efter på it-sikkerheden i en sådan grad, at det øger risikoen for nedbrud og hacking.

De kritiske systemer kan for eksempel være systemer som Skat, forsvarets systemer og NemID. Men de nævnte systemer er ikke nødvendigvis dem, der har problemer, oplyser ministeriet.

Der er således kun sket en lille forbedring siden sidste eftersyn af it-området i januar 2017. Her viste 157 systemer sig utilstrækkelige.

Det sker på trods af flere års eksempler på omfattende hackerangreb i det offentlige. Og på trods af, at innovationsminister Sophie Løhde (V) de seneste år har haft fokus på området.

"Det er selvfølgelig ikke godt nok, at vi i staten ikke har styr på it-systemerne," siger Sophie Løhde til Berlingske.

"Det er problematisk, for når de ikke er ordentligt vedligeholdt, er der større risiko for nedbrud eller hacking, hvor it-kriminelle får adgang til personfølsomme data," siger hun.

Tæt på falliterklæring

I november præsenterede innovationsministeren en ny strategi for it-styring i staten, som løber frem mod 2021.

Men ministerens indsats på området møder kritik fra flere sider.

John Foley, der er stifter af rådgivnings- og it-sikkerhedsvirksomheden Copits, forklarer, at Danmark halter efter sine nabolande med sikkerheden, selv om vi ifølge en ny FN-opgørelse er frontløbere inden for offentlig digitalisering.

"Vi er blevet udpeget som verdens førende inden for digitalisering. Men det er gået alt for stærkt, og det har været på bekostning af sikkerheden," siger han til Ritzau.

I en anden opgørelse fra FN, der handler om graden af it-sikkerhed i de enkelte lande, er Danmark til gengæld placeret helt nede på en 34.-plads.

Både i 2014 og senest i 2018 er der lanceret strategier, der skal styrke it-sikkerheden i det offentlige. Det er gode skridt på vejen, mener it-eksperten.

Det er bare ikke nok.

"Jeg efterlyser i allerhøjeste grad et meget bedre samarbejde mellem det offentlige, det private og forskningsverdenen. Det har man gjort i andre lande - blandt andet Holland, Norge og England," siger John Foley.

/ritzau/

Større ansvar til Statens IT vil spare det offentlige for trecifret millionbeløb

Rapport: It-sikkerheden halter alvorligt i staten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også