ITWatch

Minister kritiserer regioner for manglende it-sikkerhed

Der skal være bedre styr på it-sikkerheden i den offentlige sektor efter kritik af tre regioner.

Tre regioner har haft en utilfredsstillende beskyttelse af adgangen til it-systemer og sundhedsdata.

Det erkender innovationsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

"Det er helt afgørende, at vi i den offentlige sektor får bedre styr på it-sikkerheden, så vi blandt andet sikrer, at personfølsomme oplysninger ikke falder i de forkerte hænder."

"Det gælder ikke mindst i regionerne, der har oplysninger om danskernes sundhed liggende i deres it-systemer."

"Derfor er det også et problem, hvis regionerne ikke har ordentlig styr på, hvem der har adgang til borgernes oplysninger," siger hun.

Ydermere kritiserer hun, at medarbejderne ikke har fulgt helt basale retningslinjer om, at medarbejderne løbende skal udskifte kodeord for at få adgang til systemerne.

Onsdag lød der kritik fra Statsrevisorerne rettet mod Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden for deres manglende it-sikkerhed.

27.000 lokale administratorer

Særligt kritisk er det, at 27.000 medarbejdere i Region Syddanmark har lokaladministratorrettigheder, da det øger risikoen for hackermisbrug.

Derudover er der i Region Syddanmark og Region Hovedstaden nogle kodeord, der ikke har været skiftet ud i op til ni år, hvilket også øger risikoen for misbrug.

"Vi bliver nødt til at tage it-sikkerhed langt mere alvorligt. For i takt med at digitaliseringen af vores samfund øges, så stiger faren for at blive hacket desværre også. Det skal vi gøre noget ved. Både i den offentlige sektor og i samfundet generelt," siger Sophie Løhde.

Ministeren uddyber dog ikke hvordan, sikkerheden skal forbedres, men minder om, at regeringen for nylig har lanceret en informationskampagne.

Emnet er højt på dagsorden, fordi regeringen har planer om at indsamle borgernes dna for at bruge det til personlig medicin. Det kan målrettes den enkelte ved hjælp dennes genetiske informationer.r

It-sikkerhedseksperter har dog ytret bekymring over den beslutning i kølvandet på flere sager om lemfældig omgang med data.

/ritzau/

Sikkerhedsrådgiver kritiserer regioners uprofessionelle omgang med data

Tilsyn om myndigheders problemer med persondata: "Det er kritisk"

Forsiden lige nu

Ny Visma-direktør i Danmark skal tegne de store linjer

34-årige Mads Rebsdorf overtager tøjlerne i Vismas danske SMB-division og dermed E-conomic- og Software-forretningerne. Opgaven er ikke at gøre selskaberne til én forretning, men at styrke dem som ét hele på tværs af produkter og teknologier.

Agillic overtegnet i børsintroduktion

Det danske it-selskab Agillic, som tilbyder digitale salgskampagner til virksomheder, blev overtegnet ved selskabets børsintroduktion på minibørsen Nasdaq First North.

IT-Universitetet modtager rekordmange ansøgninger

IT-Universitetet oplever stor interesse i forhold til ansøgninger fra håbefulde studerende. Hvis antallet af kvote 2-ansøgere tages som udtryk for den samlede interesse, vil universitetet igen i år sætte ansøgerrekord.

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger