ITWatch

Tre regioner får hug for sikkerhed omkring persondata

Der er risiko for, at følsomme persondata kommer i hænderne på uvedkommende, konkluderer Statsrevisorerne.

Region Hovedstaden får bl.a. kritik af statsrevisorerne for at have passwords, der ikke har været skiftet ud i op til ni år. | Foto: /ritzau/Torben Åndahl

Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden har ikke en tilfredsstillende beskyttelse af adgangen til it-systemer og sundhedsdata.

Det konkluderer Statsrevisorerne på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen.

"Hermed er der risiko for, at følsomme og fortrolige persondata kommer i hænderne på uvedkommende eller ikke er pålidelige og tilgængelige, når der er brug for dem," skriver Statsrevisorerne.

Ingen af de tre regioner har implementeret grundlæggende sikringstiltag mod hackerangreb, lyder kritikken.

Særligt kritisk er det, at 27.000 medarbejdere i Region Syddanmark har lokaladministratorrettigheder, da det øger risikoen for hackermisbrug.

Derudover er der i Region Syddanmark og Region Hovedstaden nogle passwords, der ikke har været skiftet ud i op til ni år, hvilket også øger risikoen for misbrug.

Mangelfuld kontrol

Styringen og kontrollen af medarbejdere med privilegerede rettigheder er mangelfuld i alle tre regioner.

Center for Cybersikkerhed vurderer, at offentlige myndigheder i Danmark i stigende grad er truet af cyberangreb. I beretningen skriver Statsrevisorerne:

"Sundhedssektorens it-systemer er udsat for en specifik trussel. For eksempel har der i Danmark været flere angreb på sygehuse i Region Syddanmark, som kan have haft konsekvenser for patientbehandlingen."

Statsrevisorerne skal holde styr på, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at pengene forvaltes så effektivt som muligt.

Statsrevisorerne kan udtale kritik af for eksempel ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.

Kritikken kan falde i ni grader, hvoraf "ikke tilfredsstillende" er den fjerde mest skarpe kritik.

/ritzau/

Dansk Erhverv kritiserer offentlig it-klub for "upassende adfærd" 

Udbudsdag giver mindre virksomheder mulighed for at gøre sig gældende 

Mere fra ITWatch

Bekymringen stiger hos datacenterkunder efter gas-sabotage

Bekymringen for sabotage af den fysiske infrastruktur smitter nu også af på landets datacentre. Globalconnect er opmærksomme på problemet og øger sikkerheden, men datacentrenes brancheforening er mere bekymret for de stigende energipriser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs