Før blev de opslugt: Nu er danske tech-startups gået på opkøbsjagt for milliarder af kroner

Engang fejrede vi, hvis en dansk startup blev købt op af et udenlandsk selskab. Nu er rollerne vendt om, og de danske vækstfirmaer køber op på livet løs.
Formand for brancheforeningen Danske Tech-Startups, Esben Gadsbøll, glæder sig over, at danske techvirksomheder er blevet opkøbere. | Foto: PR
Formand for brancheforeningen Danske Tech-Startups, Esben Gadsbøll, glæder sig over, at danske techvirksomheder er blevet opkøbere. | Foto: PR
JESPER KILDEBOGAARD

Lunar har annonceret købet af en norsk bank til 981 mio. kr. Dixa har lige købt to selskaber for 300 mio. kr. Streamingtjenesten Podimo har købt en hollandsk konkurrent, mens softwarevirksomheden Templafy har købt tre virksomheder.

Eksemplerne på danske tech-startups, der køber op, vælter frem i disse dage. Det er et tegn på en meget glædelig og vigtig tendens, lyder vurderingen fra Esben Gadsbøll, formand for brancheforeningen Danske Tech-Startups.

”Det er bare vidunderligt at se, hvordan det er helt anderledes nu. At danske startups ikke bliver købt op, men selv er dem, der køber op. Det er en enorm vigtig trend. For ambitionen skal være, at vi kan skabe de store virksomheder her i Danmark,” siger han.

Tendensen er relativ ny, og der er ikke lavet opgørelser over omfanget, men alene marts har budt på en række eksempler i et tempo, der ikke er set før.

Opkøb i marts 2022

Det skifte har Christian Lohmann, driftsdirektør hos kundeserviceplatformen Dixa, kunnet mærke. Det handler også om, at de danske startups nu har langt flere penge i kassen til den slags opkøb, forklarer han, der selv har været med til tre opkøb.

»Der er helt klart sket et skift. Vi har kunnet mærke en voldsomt stigende interesse fra udenlandske investorer, især de amerikanske. Når man får nogle større checks fra investorer, får man også mere strategisk råderum til at gøre noget, man ikke kunne uden de penge. Om det er at sætte flere kontorer op ude i verden, eller om det er opkøb,« siger han.

Problemet for Danmarks fremtidige økonomi har netop været, at mange af de tech-succeser, der er blevet skabt på dansk jord, er rykket udenlands eller blevet købt op, så snart potentialet begyndte at vise sig.

Sidste år viste en opgørelse over de 10 største danske iværksættersucceser i det nye årtusind – målt på markedsværdi – at syv af dem havde forladt Danmark. For eksempel Tradeshift, Zendesk, Just-Eat, Unity og Vivino. En række andre er blevet opkøbt af store amerikanske selskaber.

Selskaberne, der har haft tegnebogen fremme, oplever selv høj organisk vækst. Men ved samtidig at købe op kommer der ekstra turbo på. Det kan være afgørende i et globalt kapløb, hvor der ofte er en høj grad af “the winner takes it all“ på markedet for digitale produkter. Altså at én eller nogle få store aktører dominerer, når røgen har lagt sig.

Hos softwareproducenten Templafy har det været en vigtig del af strategien at kunne tilføje nye funktioner ved at købe dem op.

”Det betyder, at vi hurtigere kan få ny funktionalitet til markedet. Så kan vi fastholde og servicere de kunder, vi har, og så får man selvfølgelig også nye kunder ind. Det betyder relativt meget, at man ud over sin organiske vækst kan få andres produkter og omsætning lagt til,” siger Jesper Theill Eriksen, adm. direktør for Templafy, der udvikler forskellige skabeloner og template-løsninger til virksomheder.

Den mulighed betyder noget – nemlig en større chance for, at der fremover kan blive skabt store, veletablerede tech-selskaber i Danmark, vurderer Danske Tech-Startups. Derfor er glæden stor over, at der nu er kommet så mange eksempler på, at de danske iværksættere køber op.

”I Danmark har vi i mange år set, at succesfulde virksomheder blev opkøbt eller flyttede ud af landet. Nu handler det om at sige, at vi ikke skal være dem, der bliver konsolideret, men dem, som konsoliderer. Og den slags spreder sig som ringe i vandet. Det er guld værd for Danmark,” siger Esben Gadsbøll.

De mange opkøb er i høj grad blevet mulige, fordi danske startups nu har langt flere penge mellem hænderne end før. I 2021 løb der således over 10 mia. kr. fra investorer ind på kontoen hos de danske vækstfirmaer – en rekord og en fordobling i forhold til året før.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også