Klumme: Data og samarbejde skal understøtte den grønne omstilling

Grunddataprogrammet er et eksempel på, hvordan vi i et forpligtende samarbejde mellem offentlige myndigheder og de private anvendere kan finde løsninger, skriver Rikke Zeberg, SDFI, i sin klumme.
Grunddataprogrammet er et eksempel på, hvordan vi et forpligtende samarbejde mellem offentlige myndigheder og de private anvendere kan finde løsninger, skriver Rikke Zeberg, SDFI, i sin klumme. | Foto: PR
Grunddataprogrammet er et eksempel på, hvordan vi et forpligtende samarbejde mellem offentlige myndigheder og de private anvendere kan finde løsninger, skriver Rikke Zeberg, SDFI, i sin klumme. | Foto: PR
Af Rikke Hougaard Zeberg, direktør i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur

Med afsæt i anbefalingerne fra regeringens digitaliseringspartnerskab er der endelig landet en bred politisk aftale om Danmarks digitaliseringsstrategi. Det fremgår bl.a. af strategien, at en væsentlig forudsætning for Danmarks fortsatte digitale udvikling er et tættere samarbejde mellem de private virksomheder og de offentlige myndigheder.

Det er en stor fornøjelse for mig at kunne samle den stafet op, som jeg selv var med til at sende afsted, da jeg var direktør i DI Digital og en del af Digitaliseringspartnerskabet. 

Jeg sidder nu på den anden side af bordet som direktør for Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) i Klima- Energi- og Forsyningsministeriet. I styrelsen har vi rigtigt mange data, som kan understøtte den grønne omstilling. Og vi er afhængige af, at det sker i et tæt samarbejde med virksomhederne. 

”The Twin Transition” er netop sammenhængen mellem digitalisering og grøn omstilling. Der ligger et kæmpe uforløst potentiale i data, som kan skubbe på den grønne omstilling, og hvis vi skal lykkes med ”The Twin Transition”, så er samarbejde nøgleordet. 

Grunddata viser, hvor langt vi kan komme i fællesskab

Grunddataprogrammet er et rigtigt godt eksempel på, hvordan vi i fællesskab kan finde løsninger.

Grunddata er sammenhængende data om personer, virksomheder, ejendomme, adresser og geografi. Grunddata og Datafordeleren er i dag veletableret kritisk datainfrastruktur, der anvendes bredt i samfundet. 

Grunddata er kendetegnet ved, at være styret af en helt unik fællesoffentlig governance med et forpligtende samarbejde mellem offentlige myndigheder og de private anvendere. I SDFI har vi ansvaret for at koordinere det fælles arbejde på tværs af myndigheder – med anvenderne af data helt tæt på, så vi sikrer, at dem, der skal bruge data, også har indflydelse.

Den private sektor har dermed haft stor indflydelse på udviklingen af grunddata, og har også haft stor glæde af det fælles arbejde. Det gælder fx E-nettet, som i 2022 vandt Grunddataprisen.

E-nettet, som er ejet af alle penge- og realkreditinstitutter, er storforbruger af grunddata til långivning, hvad enten det drejer sig om boligkøb, boligsalg eller låneomlægning. Grunddata bidrager til effektive, smidige arbejdsgange i penge- og realkreditinstitutterne. 

Det sparer både omkostninger og tid, hvilket gavner ikke bare institutterne, men også kunden, som skal købe, sælge eller belåne fast ejendom. 

Samtidig giver E-nettets løsning med grunddata sammen med andre frie offentlige data mulighed for adgang til nøgletal for klimaet som fx data om risikoen for oversvømmelse fra hav, oversvømmelse fra skybrud, oversvømmelse fra grundvand og kysterosion. Med det bidrager E-nettet til at øge opmærksomheden på klimaforandringerne og løfte den finansielle sektors muligheder for at inkludere klimaforhold i deres vurderinger af ejendomme.

Der er en god forretning i brugen af grunddata. Finanssektoren har, ifølge dem selv, fx gevinster på 120 mio. kr. om året. Finanssektorens gevinster er blot en mindre del af de massive mia. gevinster, sammenhængende grunddata på Datafordeleren driver. 

Dertil kommer, at vi med grunddata har et fælles, sammenhængende og frit tilgængeligt datafundament, så det digitale Danmark kan hænge sammen på tværs af sektorer. 

Data er en vigtig forudsætning for Danmarks grønne omstilling

Et omfattende samarbejde med den private sektor er altså på ingen måde noget nyt for SDFI. Derfor ser jeg også meget frem til i de kommende år til at tage del i det forsyningsdigitaliseringsprogram, som netop er præsenteret med aftalen om regeringens digitaliseringsstrategi. 

Forsyningsdigitaliseringsprogrammet er et fælles projekt, vi har med Energistyrelsen. SDFI skal bidrage med vores forståelse for data og digitalisering, samt ikke mindst vores erfaring med offentligt/privat samarbejde. 

Centralt i forsyningsdigitaliseringsprogrammet står nemlig etableringen af et offentligt-privat partnerskab. Det er nøglen til succes, at det er myndigheder, forsyningsselskaber og anvendere af forsyningsdata, der sammen forbedrer kvaliteten og ikke mindst adgangen til data om el, varme og vand.

Jeg ser derfor meget frem til, at arbejdet for alvor går i gang, og vi sammen finder nogle gode og effektive løsninger, som skal bidrage til den grønne omstilling i vores energi- og forsyningssektor.

Lad os fortsætte dialogen

Vi skal udvikle det allerede stærke samarbejde om grunddata og forsyningsdigitalisering og opbygge egentlige partnerskaber på tværs af det private og det offentlige. Præmisserne kalder på det, og vi har gode eksisterende rammer med grunddata og forsyningsdigitaliseringsprogrammet at bygge oven på.

I næste uge afholder Dansk IT den årlige konference OffDig i Aarhus. Jeg glæder mig til mødes med mine kollegaer fra den offentlige sektor og ikke mindst med de virksomheder, som arbejder med data og digitale løsninger, som bliver svaret på de udfordringer, vi som samfund står overfor. Håber vi ses!

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også