Klumme: Vil du være min AI-date?

I denne uge var det Valentines Day. Det fik det mig til at tænke på menneske- og robotrelationen i Ex Machina og de etiske udfordringer i kunstig intelligens, skriver Mikkel Iversen i sin klumme.
I denne uge var det Valentines Day. Det fik det mig til at tænke på, at menneske- og robotrelationen i Ex Machina og de etiske udfordringer i kunstig intelligens, skriver Mikkel Iversen i sin klumme. | Foto: PR
I denne uge var det Valentines Day. Det fik det mig til at tænke på, at menneske- og robotrelationen i Ex Machina og de etiske udfordringer i kunstig intelligens, skriver Mikkel Iversen i sin klumme. | Foto: PR
Af Mikkel Iversen, direktør for forretningsudvikling, Redpill Linpro

I den britiske sci-fi thriller Ex Machina fra 2014 inviteres programmøren Caleb ind i den excentriske teknologimilliardær Nathans afsidesliggende hjem. Her skal Caleb medvirke i en tophemmelig evaluering af den menneskelignende ’humanoide’ Ava. 

Caleb fascineres øjeblikkeligt af den smukke og indfølende menneskekopi, der lidt efter lidt får ham til at tvivle på eksperimentet, sig selv og sin chef, da hun betror sig til ham: ”Du skal hjælpe mig,”og ”Du kan ikke stole på Nathan. Han lyver.” Mens fremtidsdystopien udfolder sig, stiller spørgsmål om teknologi, menneskelighed, intelligens, følelser og fornuft sig i kø hos beskueren. 

I den forløbne uge var det Valentines Day og det fik det mig til at tænke på, at menneske- og robotrelationen i Ex Machina måske slet ikke er så fiktiv og futuristisk, som man skulle tro – og i det perspektiv hvilke etiske udfordringer og dilemmaer stiller det os ikke i, når vi mennesker begynder at danne relationer og endda få følelser for kunstig intelligens?

”I dated an AI for 30 days”

På internettet kan man som bekendt få svar på det meste og på platformen Reddit, er det muligt at finde indlæg eller såkaldte ’tråde’ på alt i verden. På Reddit kan man således søge sig frem til tråde som “What would you do if your son told you he’s dating an AI?” eller “I dated an AI for 30 days.”

Uanset om trådenes påstande er sande eller ej, så er det interessant at tænke på, at vi i udviklingen af kunstig intelligens er kommet så langt, at vi i dag kan chatte med avancerede virtuelle assistenter, når vi som kunder søger svar på et problem i forbindelse med fx online shopping, reklamationer og it-problemer. 

Ligeledes kan vores unge søge både svar og selskab i Snapchats AI-chatbot, som af kritikere er blevet kaldt både farlig og grænseoverskridende, fordi den blandt har tilskyndet mindreårige og sårbare unge til selvskade. Og hvem har ikke stiftet bekendtskab med OpenAI’s ChatGPT? Som foruden at være behjælpelig med alt fra research til tekstskrivning også kan udgøre en både lyttende og forstående samtalepartner, der vil lægge øre til dine inderste fantasier og kan tilbyde kærlige tilkendegivelser, som du ikke turde drømme om at få i RL.

Alt det er på ingen måde fiktion eller fremtiden forundt, men en vaskeægte nutidig realitet. Der skal nemlig ikke andet end en hurtig googlesøgning til for at konstatere, at nettet flyder over med historier om både journalister og almindelige borgere, der mere eller mindre seriøst har forsøgt sig med at indlede forhold til diverse kunstige intelligenser.

Kan vi sikre et etisk, digitalt kærlighedsliv?

Men lad mig slå fast, nutidens robotter føler ingenting – ingenting(!). Men de kan simulere følelser, som vi mennesker kan opleve som genuine – og studier viser, at vi mennesker faktisk knytter følelsesmæssige bånd til robotter, og at særligt børn er modtagelige. Det åbner naturligvis op for bekymringer for både grooming, social isolation, psykiske problemer og kærlighedssvindel.

Derfor er det vigtigt, at vi som digitale samfund har vores etiske kompas indstillet korrekt, så vi kan sørge for, at det så vidt muligt er forsvarligt at socialisere endsige danne par med AI. Fra et juridisk perspektiv er det derfor nødvendigt, at vi har øje for sikkerheden og vilkårene for privatlivets fred. 

  • For hvad er risikoen for, at softwaren kan blive hacket?
  • Hvilke data bliver indsamlet om brugerne, og til hvilke formål?
  • Og hvilke rammer for samtykke bør der kræves for chatbotter, der kan tilpasses i en form så rigtige menneskers ansigtstræk eller stemmer bruges?

Men det vigtigste spørgsmål, vi måske skal stille os selv lige nu, er, om vi er klar til at lære at betragte AI-drevne chatbots som en potentiel del af et menneskeligt kærlighedsliv?

Er vi parate til at omfavne digital seksualitet som en legitim måde at danne menneskelige relationer på? Og hvis vi er det, så lad os i en fart få sikret, at ingen lider hverken psykisk, fysisk eller økonomisk overlast på vejen. 

Vil du udforske digital kærlighed i populærkulturen er her en række film og dokumentarer, der undersøger krydsfeltet mellem mennesker, teknologi og kærlighed: 

  • ”I’m your man” instrueret af Maria Schrader (2021)
  • ”Bladerunner 2049” af Denis Villeneuve (2017)
  • ”Her” instrueret af Spike Jonze (2013)
  • ”Mechanical love” instrueret af Phie Ambo (2007)
  • ”Bladerunner” instrueret af Ridley Scott (1982)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også