Klumme: Digitale tvillinger kan realisere drømmen om en grønnere fremtid

Ved at identificere præcise ændringer, gør digitale tvillinger det muligt for danske virksomheder at træffe langt bedre beslutninger, skriver landechef Vikram Sharma fra TCS i sin klumme.
Digitale tvillinger er virtuelle kopier af virkelige objekter, processer eller systemer, skriver landechef Vikram Sharma fra TCS i sin klumme. | Foto: PR
Digitale tvillinger er virtuelle kopier af virkelige objekter, processer eller systemer, skriver landechef Vikram Sharma fra TCS i sin klumme. | Foto: PR
Af Vikram Sharma, Landechef for TCS Danmark

I takt med stigende klimaudfordringer i Danmark, og nu også en klimaaftale, som direkte indskriver omstillingen fra fossile brændsler, bliver reduktion af CO2 og implementering af bæredygtige strategier mere forretningskritisk for danske virksomheder. Her kan digitale tvillinger være en del af løsningen.

Digitale tvillinger er virtuelle kopier af virkelige objekter, processer eller systemer. Ved at identificere præcise ændringer, gør digitale tvillinger det muligt for danske virksomheder at træffe langt bedre beslutninger om ressourceforbrug, reduktion af emissioner og energieffektivitet - og det er der brug for. I en verden med stigende geopolitisk usikkerhed, er behovet for overblik nemlig alfa omega for danske erhvervsledere. 

Rapportering om bæredygtighed ændrer landskabet for danske virksomheder

Stormfloder, utallige skybrud, et gennemvådt efterår og den koldeste november i 30 år. Det er blot nogle af de konsekvenser af klimaforandringer, vi har været vidne til i Danmark i løbet af 2023 - og vi er ikke sluppet billigt fra det. Ifølge en ny rapport foretaget af Det Miljøøkonomiske Råd forventes skadesomkostningerne fra alene oversvømmelser i Danmark i 2023 at ligge på 2,1 milliarder om året. Et tal som forventes at vokse betydeligt, i takt med stadig mere ekstreme klimaforandringer.

Dette understreger behovet for at intensivere indsatsen i at nedbringe kulstofemissioner, og implementere mere bæredygtige forretningsstrategier. Lovgivningsinitiativer, som Den Europæiske Grønne Pagt, fremmer denne indsats. Fra d. 1 januar, 2024 er danske virksomheder således påkrævet at rapportere om deres bæredygtighedspræstationer og -fremskridt.

Dette betyder, at danske virksomheder nu er nødt til at indsamle en hidtil uset mængde data - både internt og på tværs af hele værdikæden. Den største udfordring bliver dog at identificere præcis dé ændringer, virksomhederne bør foretage i kampen om at minimere CO2-aftrykket. Her kan digital tvillingeteknologi spille en afgørende rolle. 

Hvordan måler man bæredygtighed?

Digitale tvillinger kan anvendes på meget forskellig vis, men der er to væsentlige områder, hvor de især vil vise sig at være værdifulde for organisationer. 

For det første fungerer de som simuleringsværktøj til præcist at forudsige, hvilken effekt potentielle ændringer har. På den måde undgår organisationer at være afhængige af fysiske opmålinger og andre analoge processer.

For det andet fungerer de som et effektivt redskab til at måle bæredygtighed i værdi- og forsyningskæder. Ved at skabe en ”beviskæde” kan den digitale tvilling identificere og vurdere præstationsniveauer - uden brug af fysiske ændringer.

Digitale tvillinger opererer parallelt med deres virkelige tvillinger, som vedvarende fodrer dem med data, hvilket gør dem til verdensmestre i at lokalisere forbedringer og foreslå de mest optimale løsninger. 

Eftersom der ikke findes en universel og standardiseret løsning, som passer til alle danske virksomheder, der ønsker at skærpe deres miljøvenlige indsats, kan det være svært at vurdere helt præcist hvor de skal sætte ind - og med hvilke tiltag. Dette kan digitale tvillinger hjælpe med. 

Digitale tvillinger modellerer ydeevnen af forskellige miljøfaktorer og menneskelige aktiviteter, hvilket giver virksomheder mulighed for at træffe beslutninger på et mere velinformeret grundlag. Dette kan for eksempel dreje sig om, hvordan ressourcer anvendes mest optimalt, eller hvordan kulstofemissioner mindskes mest effektivt. 

Digitale tvillinger hjælper desuden med at optimere både energiforbrug og affaldshåndtering. Yderligere, kan digitale tvillinger forenkle kontrollen af Scope 3 emissioner (virksomheders indirekte udledninger) på tværs af komplekse forsyningskæder. Dette sker ved hjælp af teknologiens realtidsanalyse, som giver en unik mulighed for at efterprøve alle relevante enheder i forsyningskæden virtuelt. 

Simuleringsværktøj for strategiske beslutninger

Der er mange eksempler på, hvordan teknologien har hjulpet nogle af de mest etablerede brugere af digitale tvillinger med at optimere energieffektiviteten inden for produktion. 

LG Electronics’ fabrik i Changwon, Sydkorea, er et sådan eksempel. Ifølge The World Economic Forum, har det været muligt for LG at forbedre deres produktivitet med 17%, deres produktkvalitet med 70% og energiforbruget med 30% ved hjælp af en digital tvilling af et samlebånd.

På en Schneider Electric fabrik i Frankrig hjalp en digital tvilling med at reducere energiforbruget med en fjerdedel, minimere spildmateriale med 17% og mindske CO2-udledningen med 25%. 

Digitale tvillinger styrker således bæredygtigheden ved at simulere virkelige scenarier af maskiners livscyklusser. Dette giver virksomheder en unik mulighed for at kunne forudse og forhindre de fejl og nedbrud, der ellers ville have ført til alvorlige miljøskader eller forurening. 

Med data fra hele værdikæden, der føres ind i systemer som TCS’ Envirozone™, afdækker digitale tvillinger nye veje til emissionsreduktioner og cirkulære økonomier.

Et eksempel er energistyring. Ifølge forskellige energirådsrapporter forbruger kommercielle og industrielle bygninger 94% af verdens samlede leverede energi og udleder mere end en tredjedel af drivhusgasserne. Imidlertid er brugsmønstre uforudsigelige, især på grund af størrelsen og kompleksiteten af virksomhedernes drift og den fortsatte vækst af gulvplads.

TCS’ Clever Energy™-løsning har indbygget digital tvillingeteknologi, så kunder kan bruge forudsigende dataanalyser for at blive mere energieffektive og nå bæredygtigheds- og økonomiske mål. Teknologien tilpasser sig til nye bygninger, der tages i brug, og indarbejder dem i strategier for emissionsreduktion.

Ved at simulere effekten af virksomheders strategiske beslutninger kan digitale tvillinger effektivisere emissionsreduktioner. En sådan beslutning kan for eksempel dreje sig om, hvor nye fabrikker skal placeres. Ville det være bedre for en virksomhed at reducere emissioner ved at bygge en ny facilitet tæt på kunderne for at undgå transportudledning?

Eller ville det være mere hensigtsmæssigt med en placering længere væk, der tilbyder større adgang til vedvarende energi, på trods af øgede transportudledninger? I lyset af klimaforandringerne, og en strammere politisk regulering, må danske virksomheder nu stræbe endnu mere efter at forbedre bæredygtighedsindsatsen. Her kan digitale tvillinger blive et værdifuldt aktiv for virksomhederne ved at understøtte strategiske beslutninger. Dette gavner virksomheden - og planeten.

Kigger vi ind i den grønne krystalkugle for 2024, tegner der sig endnu et travlt politisk år med klima i fokus - også i Danmark. Dette understreges af en historisk bred politisk aftale for Finansloven 2024, som især er kendetegnet af flere investeringer i klima, grøn omstilling og bæredygtighed. Blandt andet afsættes der 125 millioner til en ekstraordinær anlægspulje til effektiv udbredning af skaderne på den danske infrastruktur efter den stormflod, som ramte Danmark i oktober, 2023. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også