Klumme: Den digitale begejstring og dens skyggeside

Vi er ikke bare fysiske væsener, vi er også digitale identiteter. Derfor rammer det vores mentale helbred, når vores digitale identitet bliver hacket. Måske skal vi til at tænke os om. 
Vores pizza er kun et klik væk. Arkivfoto: Lea Suzuki/AP/Ritzau Scanpix
Vores pizza er kun et klik væk. Arkivfoto: Lea Suzuki/AP/Ritzau Scanpix
af Michael Andersen, ledelsesfilosof og datagidselforhandler

Det er bemærkelsesværdigt, hvor meget lettere informationsteknologien har gjort vores liv. Vi har endda forenklet betegnelsen ’informationsteknologi’ til et kort og effektivt ’IT’. 

Tænk på, hvordan vi bestiller pizza i dag: ingen behov for at huske noget, blot åbne en app, vælge pizzaen, og et dobbeltklik senere er maden på vej. Disse apps husker vores betalingsoplysninger, adresser og giver os endda mulighed for at spore leveringen lige til vores dør. Denne bekvemmelighed gælder også, når vi låner bøger fra biblioteket, handler ind eller parkerer i byen. 

Men er denne digitale bekvemmelighed udelukkende positiv? 

Vi må også betragte vores superdigitaliserede samfund som en potentiel sikkerhedstrussel. I dag er vi ikke kun fysiske væsener i en fysisk verden; vi er også digitale identiteter i en digital verden. Disse to verdener smelter sammen, og vores psykologiske og følelsesmæssige tilstedeværelse er en integreret del af denne fusion. 

Måske skal vi begrænse afhængighed

Når en tjeneste som EasyPark bliver hacket, og vores digitale identiteter kompromitteres, påvirker det vores mentale sundhed. Der opstår frygt for, om nogen kan misbruge vores data til at oprette falske konti eller involvere vores digitale identitet i ulovlige aktiviteter som hvidvask eller finansiering af terror. Selvom det kan lyde paranoidt, er det en realitet, som jeg ofte støder på i mit arbejde med cyberkriminalitet. 

Måske er det tid til, at vi som samfund og individer overvejer at begrænse vores afhængighed af digitalisering. For selvom noget er teknologisk muligt, er det ikke altid gavnligt. Vi skal være mere bevidste om de valg, vi træffer i den digitale verden, og de konsekvenser de kan have for både vores personlige og kollektive sikkerhed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også