Klumme: Robotten kan blive din bedste kollega

Automatisering med kan robotter øge jobudbuddet og højne medarbejdertilfredsheden betragteligt – i hvert fald hvis medarbejderne får medindflydelse på, hvordan de bruges. 
Jan Kaihøj er vicepræsident for Schneider Electrics industri-forretning i Norden og Baltikum | Foto: Pr
Jan Kaihøj er vicepræsident for Schneider Electrics industri-forretning i Norden og Baltikum | Foto: Pr
Af Jan Kaihøj, vicepræsident for Schneider Electrics industri-forretning i Norden og Baltikum

Kan implementering af robotteknologi i industriel produktion øge både produktiviteten og føre til gladere medarbejdere? 

Det korte svar er ja – men det kræver, at medarbejderne aktivt inddrages i processen, så de fra start oplever robotterne som en hjælp og frem for en trussel mod deres egen position på arbejdspladsen. 

Siden 2017 har vi i Schneider Electric arbejdet målrettet på at effektivisere vores knap 200 fabrikker verden over, og indtil videre lever ca. 100 af vores fabrikker op til vores interne kriterier for at kunne blive kategoriseret som Smart Factories – en udnævnelse, der stiller høje krav til blandt andet automatisering, digitalisering og miljøvenlighed. 

En af disse 100 er vores fabrik, Le Vaudreuil, nord for Paris i Frankrig, hvor robotterne rykkede ind for seks år siden. Hurtigt skete det, vi havde forventet: Produktiviteten steg med syv procent. Men mindst lige så vigtigt, så steg medarbejdertilfredsheden med hele 20 procent. Med robotter som kolleger oplevede medarbejderne, at de blev befriet for repetitive, ensformige opgaver, hvilket gjorde deres arbejde mere meningsfyldt.

Modstanden mod robotter og automatisering i den industrielle produktion har traditionelt ellers været stor i branchen – særligt blandt medarbejdere ’på gulvet’, der har frygtet, at robotterne ville gøre dem overflødige. Men meget tyder på, at medarbejdere ikke bare bliver gladere, som vores eget eksempel viser, men at de faktisk også får højere jobsikkerhed – såfremt de altså er villige til at omstille sig til den nye måde at arbejde på, som det kræver. 

En undersøgelse fra Aahus Universitet blandt 100 virksomheder, der har implementeret robotteknologi, viser nemlig, at virksomhederne i gennemsnit har øget antallet af jobs med 10 procent inden for bare 4 år – og 20-25 procent, hvis man kigger på produktionen alene. 

Der er altså al mulig god grund til at komme i gang med at implementere robotteknologi i din produktion, hvis det endnu ikke er sket. Her er tre konkrete råd til, hvordan du sikrer, at indførelsen af robotter bliver en succes hos medarbejderne: 

People first-tilgang: Inddrag medarbejderne allerede i planlægningsfasen og lad dem få medbestemmelse over hvilke opgaver, robotterne skal tage sig af. Det øger markant chancerne for, at medarbejderne kommer til at se robotterne som kolleger frem for konkurrenter.

Opkvalificering og uddannelse: Automatisering med robotteknologi fører naturligt til nye arbejdsprocesser i produktionen. Derfor er det essentielt, at medarbejderne opkvalificeres løbende både før, under og efter implementeringen, så de tilegner sig de nødvendige kompetencer til at samarbejde med robotterne.

Gør robotterne menneskelige: På Le Vaudreuil har vi gode erfaringer med at ”menneskeliggøre” robotterne ved fx at give dem navne eller ansigter ved at påmontere en iPad, der viser et sæt øjne og et smil, for at ændre opfattelsen af dem fra kolde maskiner til hjælpsomme kolleger. 

Der er altså intet modsætningsforhold mellem at booste produktiviteten ved hjælp af robotter og skabe en arbejdsplads med medarbejdertilfredshed i centrum. Faktisk tværtimod. Og heldigvis for det – teknologien er uden tvivl kommet for at blive, og vi har kun set toppen af isbjerget, når det kommer til samspillet med menneske og maskine. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også