Klumme: Det er på tide at overveje tempoet på det digitale lyntog

Vi bør tage et skridt tilbage og give samfundet tid til at tilpasse sig den teknologiske udvikling. Ellers vil selv de yngste blive efterladt som teknologiske analfabeter, før de blevet er voksne. 
Mens digitaliseringens lyntog buldrer afsted, risikerer mange mennesker at blive efterladt på perronen. Arkivfoto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Mens digitaliseringens lyntog buldrer afsted, risikerer mange mennesker at blive efterladt på perronen. Arkivfoto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Michael Andersen, ledelsesfilosof og datagidselforhandler

Den digitale æra har bragt med sig utallige fremskridt, men samtidig har dens raske udvikling også skabt en kløft mellem dem, der mestrer teknologien, og dem, der føler sig fortabte i dens verden. Ideen om at bremse digitaliseringen kan forekomme kontroversiel, men det er på tide at overveje, om vi skal prioritere at bygge broer i stedet for kløfter.

Når vi taler om at bremse digitaliseringens tempo, betyder det ikke nødvendigvis at stoppe udviklingen, men snarere at tage et skridt tilbage og give samfundet tid til at tilpasse sig. Den nuværende hastighed skaber et skel, hvor dygtige tech-brugere navigerer smidigt i den digitale verden, mens andre føler sig som fortabte rejsende uden en billet. Denne kløft truer med at forvandle digital inklusion til en illusion.

En nøgleudfordring er, at teknologi ikke venter på nogen. Udviklingen sker med en sådan hastighed, at selv de yngste medlemmer af vores samfund risikerer at blive teknologiske analfabeter, før de overhovedet når voksenalderen. Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt at forvente, at alle kan følge med i dette ræs mod det ukendte.

Nedsat hastighed ville give mulighed for at bygge broer

At bremse digitaliseringen ville give os mulighed for at fokusere på at bygge broer mellem teknologisk kyndige og dem, der føler sig tabt i den digitale oversvømmelse. Dette indebærer at investere i grundlæggende teknologisk uddannelse for alle aldersgrupper, uden at presse dem til at følge den utæmmede udvikling. Vi skal skabe et rum, hvor folk kan lære i deres eget tempo og føle sig trygge ved at stille spørgsmål og udforske.

Samtidig ville en mere afbalanceret tilgang til digitalisering også mindske risikoen for cyberkriminalitet. Ondsindede IT-kriminelle udnytter ofte de sårbare, dem der ikke har den fornødne viden til at beskytte sig selv. Ved at sænke farten og skabe et mere inkluderende digitalt miljø ville vi skabe en mere modstandsdygtig befolkning mod cybertrusler.

Det er på tide at se kritisk på vores digitale kurs og overveje konsekvenserne for dem, der kæmper for at følge med. I stedet for at skabe en kløft mellem digitale mestre og fortabte rejsende, så lad os bygge broer mellem teknologifærdigheder og inkludering. På den måde kan vi forme en digital fremtid, der ikke kun er progressiv, men også retfærdig og inkluderende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også