Klumme: 80/20-splittet er på vej ud og det betyder mere budget til innovation

Innovation har fået en helt ny betydning efter corona, og virksomheder er nødt til at prioritere innovation, hvis de vil overleve. En positiv tendens er dog, at den traditionelle 80/20-opdeling af it-budgettet er på vej ud i mange virksomheder og erstattes af en 60/40-opdeling, hvor en større del vil gå til innovation, skriver Lars-Bo Klausen fra Vmware i denne klumme.
Foto: VMWare / PR
Foto: VMWare / PR
Af Lars-Bo Klausen, adm. direktør for Vmware Danmark

Efter en svær tid, hvor toplederes fokus har været på at gentænke virksomhedens forretningsmodel, mobilisere medarbejdere og tilpasse arbejdsgange til de nye måder at arbejde på, er fokus nu i stigende grad flyttet til vækst- og fremtidsplaner. Her vil innovation utvivlsomt komme til at fylde en hel del, hvis der er ambitioner om at vækste.

Men innovation kan ikke længere kun betragtes som et vækstredskab. Det skal i endnu højere grad ses som et forretningskritisk område, hvis virksomheder efter pandemien vil sikre deres overlevelse og holde sig aktuelle over for kunder og partnere såvel som medarbejdere og konkurrenter. Jeg ser dog nogle potentielle udfordringer for virksomhederne, men heldigvis også én meget positiv tendens, når det kommer til innovation.

Mere budget til innovation

Virksomheder og topledere er enige om, at innovation er en nødvendig del af forretningen, men innovation kommer ikke af sig selv. Det kræver en klar strategi og retning, dedikation fra ledelsen, investeringer og ikke mindst et budget.

Ifølge en undersøgelse fra Deloitte, mener 72 pct. af it-chefer, at projekter omhandlende innovation og ny teknologi er et af de mest tiltalende for den øverste ledelse. Det viser, at der er en tydelig interesse hos både it-chefer og ledelsen for at investere mere i innovation.

Desværre har it-budgetter traditionelt set haft en 80/20-opdeling, hvor størstedelen er gået til vedligeholdelse og drift og den sidste del til innovation og udvikling. Heldigvis oplever jeg flere virksomheder, der med rette er begyndt at bevæge sig væk fra denne budgetopdeling, og i stedet hælder til en 60/40-fordeling, hvor en noget større andel af budgettet fremover allokeres til udvikling og innovation. En meget positiv tendens og en beslutning, der kan vise sig afgørende for, hvorvidt ens virksomhed kommer styrket eller svækket videre efter corona. 

Brug eksisterende investeringer

Et af de større udfordringer ved innovation er at få skabt en velfungerende og holdbar proces. Et nøgleelement i en succesfuld proces er at få idéer og prototyper testet af løbende og endda fejle, hvis nødvendigt – gerne tidligt i processen. Ikke al innovation lykkes i første forsøg, og derfor er det vigtigt, at teste hurtigt, og kun bruge et begrænset budget til at eksperimentere.

En vigtig del er også at bruge investeringer, der allerede er foretaget. Under pandemien satte mange virksomheder skub i deres migrering til clouden. Rejsen dertil har åbnet døren til mere effektive og fleksible it-miljøer, men den har også vist, at virksomheder via public cloud og hyper-scalere kan få adgang til en række innovationsteknologier, såsom AI, IoT eller machine-learning, der fremmer og styrker innovationsprojekter.

Men udfordringen bliver at finde en god balance mellem at bruge de eksisterende investeringer i miljøet og få integreret dem i den offentlige cloud på de områder, hvor det giver mening.  

Lad ikke sikkerhed være en stopklods for innovation

At komme hurtigst til markedet med nye innovative løsninger, der forbedrer kundeoplevelsen, kan være en konkurrencemæssig fordel for mange virksomheder.

Men sikkerhed agerer tit stopklods for innovation og forhaler processer. Det mener i hvert fald 61 pct. af it-teams og 52 pct. af kreative udviklere, ifølge resultaterne fra en undersøgelse, vi gennemførte for nylig sammen med Forrester Consulting. Den viser endvidere, at det kun er 22 pct. af udviklerne, der forstår, hvilke sikkerhedsprocedurer de forventer at følge. Det er en stor udfordring, der skal løses.

Innovation kan sagtens lykkes uden at inddrage sikkerhed i projekterne – men det er ikke holdbart i længden og kan potentielt skade brandet, kunderelationer og resultere i dyre bøder. I dag bør sikkerhed være centrum for alle udviklings- og innovationsprojekter, og indlejres på tværs af mennesker, processer og teknologier. En løsning kunne være at samle it-teams og sikkerhedsteams til ét, og det tror jeg også på, vi kommer til at se i den nærmeste fremtid.

At finde en balance, hvor sikkerhed skaber fundamentet for innovation, er vejen frem og vil sørge for en mere problemfri og flydende innovationsproces. Samtidig vil det give virksomheder mulighed for at komme hurtigere til markedet med gennemtestede og sikre løsninger – uden at der bruges unødvendige ressourcer undervejs.

Skab et miljø, der tilskynder innovation

Det er vigtigt at huske på, at innovation starter med, at folk konverterer problemer til ideer. At skabe et miljø og et digitalt grundlag, der tilskynder til innovation og mere viden, er afgørende for, at innovation kan vokse og blive en central del af forretningen.

Jeg opfordrer derfor virksomhederne til at være opmærksomme på de potentielle udfordringer, og at få mest mulig ud af it-budgettet. Så vil fremtiden for både innovation og virksomhederne se meget lysere ud.  

Klumme: Alle virksomheder kan hackes – lav en plan for det

Klumme: Active Directory-sikkerhed halter stadig – men der er håb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også