C25-indekset falder for syvende dag i træk - ikke sket siden coronakrisen

Rentestigninger og usikkehden i mellemøsten får det danske C25-indeks til at falde for syvende dag i træk. Netcompany og GN er en del af C25, og begge virksomheder oplever ligeledes fald.
Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank | Foto: Pr / Sydbank
Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank | Foto: Pr / Sydbank
af marketwire

De høje renter gør ondt på aktiemarkedet, og koblet med den fortsatte usikkerhed i Mellemøsten har det været med til at presse det danske C25-indeks i bund.

Mandag formiddag falder det danske eliteindeks med 0,4 pct., og holder udviklingen til lukketid vil det være syvende handelsdag i træk med fald. Det er ikke sket siden coronakrisens udbrud i februar 2020.

Her faldt faldt C25-indekset i perioden 20. februar til 28. februar med 11,5 pct. Helt så galt er det ikke i denne omgang, hvor indekset siden 13. oktober er gået tilbage med omkring knap 6 pct.

Renterne er i samme periode gået i vejret med 20 basispoint fra et niveau på 3,01 pct. til 3,21 pct. mandag formiddag.

Sammen med krigen mellem Israel og Hamas, der truer med at brede sig til andre aktører i regionen, har det fjernet investorernes risikolyst.

Sådan lyder vurderingen fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

”Det handler i vid udstrækning om en eskalerende usikkerhed i Mellemøsten og rentestigninger. Jeg tror ikke, at der er tvivl om, når man hører militæranalytikerne, at der er en tiltagende risiko for at konflikten i Mellemøsten kan blusse op og give betydeligt større udfordringer for verdensøkonomien, end man havde håbet på,” siger Jacob Pedersen til MarketWire.

Rammer dyre danske aktier

C25-indekset har generelt været hårdere ramt end de udenlandske markeder. Det skyldes ifølge Jacob Pedersen, at det danske marked er kendetegnet ved nogle selskaber, der er dyrt prissat i forhold til naboerne.

- De tjener lige nu på forventningen om, at de skal levere en stærk indtjeningsvækst hen ad vejen. I et miljø, hvor renterne stiger kraftigt, så gør det lidt mere ondt herhjemme, siger Sydbanks aktieanalysechef.

- Det er mit bedste bud på, hvorfor det er gået hårdere ud over de danske aktier indtil videre. For ser man på nogle af de udfordringer og problemer, som man kan begynde at skimte for den globale økonomi, så vil der være en del danske selskaber, der ikke bliver berørt, lyder det videre.

Mismodet kan vare ved

Modsat coronakrisen, der satte gang i et større brandudsalg af aktier verden over, så har de seneste dage i højere grad været præget af, at investorerne gradvist har nedbragt risikoen.

”Det har været kendetegnet indtil for få dage siden, at VIX-indekset, der måler frygten i markedet, har ligget på nogle meget lave niveauer. Der har ikke været antydning af panik i markedet, så det har været noget siveri, uden at investorerne er løbet skrigende væk,” lyder det fra Jacob Pedersen.

Det kan være et tegn på, at der er kommet et lidt mere realistisk syn på økonomien og renteniveauet. Derfor ligger det heller ikke kortene, at stemningen kan vende lige foreløbig.

”Vi er endnu ikke inde i den tungeste del af regnskabssæsonen, men regnskaberne begynder at komme fra udlandet. Det kan gøre noget på de enkelte aktier, men jeg er ikke overbevist om, at det er nok. Hvis usikkerheden i Mellemøsten bliver ved med at være der, og renter bliver hængende i de nuværende niveauer, så er der grund til at forvente, at den tristesse og aftagende risikovillighed kan blive ved,” siger analysechefen.

”Men vi har set før, at stemningen kan vende meget hurtigt,” tilføjer han.

Netcompany og GN, der begge er en del af C25 er faldet med henholdsvis 7,5 og 1,5 procent inden for den seneste uge.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også