EU-Kommissionen kritiserer X for manglende kontrol med misinformation

Det tidligere Twitter, der nu hedder X, er den værste kilde til misinformation og russisik propaganda, konkluderer EU-kommisionen
X bør gøre mere for at dæmme op for propaganda. Det samme bør andre sociale medier, mener EU. | Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
X bør gøre mere for at dæmme op for propaganda. Det samme bør andre sociale medier, mener EU. | Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Marketwire

EU-Kommissionen opfordrer i en rapport sociale medier som Facebook, Google, X samt kinesiske Tiktok til at stramme kontrollen med misinformation i kampen mod russisk propaganda.

Her fremhæves særligt X - det tidligere Twitter - for at være den største platform for viderebringelse af misinformation.

”Det er et masseødelæggelsesvåben for millioner af euro rettet mod både russere, europæere og resten af verden, siger Vera Jourova, direktør i EU-Kommissionen,” ifølge Bloomberg News om de sociale mediers indflydelse.

Derfor bør platformene stramme op forud for en række nationale og europæiske valg i det kommende år, lyder budskabet videre fra direktøren.

EU-Kommissionen har i en rapport opgjort de sociale mediers indsats mod misinformation. Et flertal af platformene har indvilget i at efterleve EU’s kodeks om faktatjek foruden andre tiltag. Endvidere har EU-Kommissionen gennemført et pilotstudie for at måle problemets omfang på de enkelte sociale medier.

Her fremhæves X, som sidste år blev købt af Tesla-topchef Elon Musk, særligt for det negative.

”X, tidligere Twitter, som ikke er under kodeks længere, er den platform med den største andel af mis- og disinformation,” siger Vera Jourova.

”Pilotstudiet viste også, at formidlere af disinformation havde væsentligt flere følgere end deres modparter og lader til at have tilmeldt sig platformen senere end øvrige formidlere,” fortsætter hun.

Flere af de sociale medier har gennemført tiltag for at begrænse spredningen af russisk propaganda. Heriblandt er Alphabets Google, der har udelukket 400 kanaler, som delte prorussisk indhold, i de fire første måneder af 2023. Meta, der blandt andet ejer Facebook og Instagram, har udvidet sit faktatjek til 22 sprog i Europa.

EU-Kommissionens rapport om de sociale mediers kamp mod misinformation kommer forud for valget i Slovakiet lørdag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også