Irak i kontramelding: Der er ikke forbud mod Ericsson

Ericsson mistede torsdag tilladelse til at operere i Irak, lød det. Men det afviser irakisk udenrigsrådgiver. 
Foto: Lars Schroder
Foto: Lars Schroder
AF RITZAU

Meldinger, der torsdag kom om et forbud mod svenske forretninger i Irak, passer ikke.

Det siger Farhad Alaadin, som er udenrigsrådgiver for den irakiske premierminister, til Ekot, der er Sveriges Radios nyhedstjeneste.

Ifølge Ekot annoncerede det irakiske kommunikationsministerium torsdag forbuddet på Facebook. Men det opslag er nu fjernet, skriver Ekot.

Alaadin siger til det svenske medie, at der ikke er noget forbud mod svenske virksomheder i Irak.

Det lød også torsdag, at televirksomheden Ericsson fik inddraget sin tilladelse til at operere i Irak. Men også det afviser Alaaddin ifølge Reuters.

”Alle kontraktlige aftaler indgået af den irakiske regering vil blive respekteret. Ingen virksomhed er suspenderet fra sit arbejde, inklusive Ericsson,” lyder det fra Farhad Alaadin ifølge Reuters.

Torsdag bad Iraks regering den svenske ambassadør forlade landet.

Nogle timer tidligere havde vrede demonstranter stormet den svenske ambassade i den irakiske hovedstad, Bagdad.

Bygningen blev stukket i brand og fik omfattende skader. Personalet måtte bringes i sikkerhed.

Baggrunden var en afbrænding af Koranen, som Sverige havde givet grønt lys til kunne finde sted torsdag, samt tidligere afbrændinger af muslimernes hellige bog.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters ødelagde en mand en koran ved blandt andet af sparke til den. Han satte dog ikke ild til den, skrev Reuters torsdag.

Tidligere koranafbrændinger har gjort, at Sverige er faldet i unåde i store dele af den muslimske verden. Iran, Saudi-Arabien, Egypten og Syrien har også alle tidligere kritiseret afbrændingerne.

I juni i år satte en privatperson ild til en koran uden for en moské i Stockholm. Det udløste protester i blandt andet Bagdad.

Også fredag har hundredvis af personer samlet sig i Bagdad. De har sunget og råbt slagord som ”Ja, ja til islam, ja, ja til Koranen”. Det beretter en korrespondent udsendt for nyhedsbureauet AFP.

I den iranske hovedstad, Teheran, har demonstranter også været på gaden. Med sig havde mange eksemplarer af Koranen, mens andre brændte det svenske flag af og råbte ”Ned med USA, Storbritannien, Israel og Sverige”.

Koranen er islams hellige skrift. Muslimer anser det derfor som blasfemi og en grov fornærmelse mod Gud at brænde den.

Urolighederne har længe ulmet.

Blandt andet vakte det harme, da den dansksvenske politiker Rasmus Paludan i begyndelsen af året, da han brændte en koran foran Tyrkiets ambassade i Stockholm.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også