Forskere undersøger digitalisering af omsorgspraksisser

På IT-Universitetet i København har en gruppe forskere fået 5,7 mio. kr. til at undersøge, hvordan digitale teknologier påvirker forholdet mellem brugere, pårørende og sundhedsvæsnet.
Fra venstre til højre: Erik Grönvall, Marie Ertner, Anna Vallgårda og Jonas Fritsch. | Foto: IT-Universitetet
Fra venstre til højre: Erik Grönvall, Marie Ertner, Anna Vallgårda og Jonas Fritsch. | Foto: IT-Universitetet

Fem forskere fra IT-Universitetet har fået 5,7 mio. kr. i støtte fra Velux Fonden til at undersøge digitaliseringen i sundhedssektoren og dens indvirken på patienterne.

Det skriver IT-Universitetet på deres hjemmeside.

Forskerne vil blandt andet undersøge hjertepatienters påvirkning af pacemakeren, der sender opdateringer direkte til smartphonen. Hvordan digitaliseringen har ændret den professionelle omsorgsgivers arbejde, og hvordan man kan sikre kvaliteten i digitale sundhedssystemer.

”Der laves flere og flere teknologier inden for sundhedsvæsnet. De implementeres ofte, fordi man kan effektivisere nogle processer, men det har altid uforudsete konsekvenser. Vi vil gerne se på, hvilken betydning det har at introducere teknologier i relationer mellem omsorgsgivere, omsorgstagere og pårørende,” siger Jonas Fritsch, der er lektor på IT-Universitetets Institut for Digital Design.

Jonas Fritsch er én af en gruppe på fem lektorer fra Institut for Digital Design. Resten af gruppen består af Anna Vallgårda, Erik Grönvall, Marie Ertner og Signe Yndigegn.

Projektet skal kører de næste fire år og tage udgangspunkt i fire cases: blodglukose-målerer og insulinpumper til type 1 diabetikere, hjertepatienter med ICD-teknologi (implementerbar cardioverter defibrillator), brug af tablets og apps i den kommunal pleje samt stemmestyret teknologi på ældreområdet.

”Vi skal bl.a. besøge ældre mennesker og undersøge, hvordan stemmestyrede teknologier fungerer i praksis. Hvordan påvirker det deres oplevelse af hjemmet og deres forventninger til og forestillinger om aldring?” siger Marie Ertner.

Målet med projektet er at skabe en bedre forståelse for, hvordan vi udvikler omsorgsteknolog og hvilke problemer, der kan opstå, når man udliciterer omsorgsarbejde til teknologier.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også