ITWatch

Apple taber første patentslag i USA til Qualcomm

Apple og dets tidligere samarbejdspartner og underleverandør Qualcomm er i totterne på hinanden, fordi Qualcomm beskylder Apple for at bryde flere af chipproducentens patenter.

Ritzau Scanpix/AP/Mark Lennihan
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Mark Lennihan

Fredag har Qualcomm tilsyneladende taget første stik hjem i det spil, da en jury ved en føderal domstol i San Diego har fundet, at Apple har krænket tre af Qualcomms patenter.

Det skriver Bloomberg News.

Domstolen har derfor besluttet, at iPhone-producenten skal betale 31,6 mio. dollar i erstatning til Qualcomm, hvilket matchede det beløb, som chipproducenten havde krævet af Apple.

Afgørelsen er blot en mindre del af en større strid om flere patenter. Fredagens dom styrker dog Qualcomms påstand om, at koncernens mange patenterede teknologier skaber værdi for smartphoneproducenter, fortæller Bloomberg News.

De tre patenter, som fredagens afgørelse omhandlede, vedrører grafisk processing og strømbesparelse på batterier, hvilket ifølge Qualcomm øger effektiviteten og reducerer omkostningerne for smartphones.

Efter nyheden om domstolens afgørelse dykkede kursen på Apples aktie kortvarigt, men den vendte hurtigt tilbage til niveauet lige før, og aktien ligger i plus med 1,7 pct. fredag. Qualcomms aktie steg kortvarigt med op mod 3,5 pct., men ligger efterfølgende i plus med 2,0 pct.

Striden mellem de to tidligere tætte samarbejdspartnere startede i 2016. Qualcomm indstillede dengang betalingen af kvartalsmæssige rabatter på royalties, som Apple betalte til Qualcomm for at benytte selskabets teknologi. Qualcomm sløjfede rabatterne, fordi Apple havde indledt en konkurrencesag mod Qualcomm og "løjet" over for myndighederne.

Det betød, at Apple gennem sine asiatiske leverandører i 2017 helt stoppede med at betale royalties til Qualcomm, og i stedet nu benytter chips fra Intel. Qualcomm mener dog, at selskabet har flere milliarder dollar til gode hos Apple, fordi Apple stadig anvender teknologiske processer og viden, som Qualcomm har patent på.

Apple på sin side hævder, at Qualcomm udnytter sin position på markedet, hvor smartphoneproducenterne og teleselskaberne over en kam alle anvender en række af de samme teknologier og processer, ved at kræve ulovligt høje royaltybetalinger.

I næste måned indledes næste retssag - også i San Diego - mellem de to kamphaner, hvor Qualcomm forsøger at vinde en milliarderstatning fra Apple.

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger