ITWatch

Værdifuld viden om risikostyring af it-projekter går tabt

Manglende vidensdeling af risikoanalyser betyder, at virksomheder er i fare for gentage de samme fejl i it-projekter gang på gang, viser ny undersøgelse.

Foto: Colourbox

Knap hver femte virksomhed opsamler og genbruger risikodata fra tidligere it-projekter, når de påbegynder nye projekter. Hver tredje virksomhed benytter slet ikke tidligere risikodata, mens 45 pct. kun gør det i forbindelse med få initiativer. 

Det viser en stikprøveundersøgelse blandt 56 danske virksomheder. Som en konsekvens mister virksomhederne kostbar erfaring, som de har opbygget gennem tidligere risikoanalyser.

"Mange af de samme risici går igen i de forskellige projekter, og derfor risikerer man at løbe ind i problemer, man kunne have undgået, når risikoanalysen lægges ned i skuffen og ikke deles," siger Jan Madsen, formand for Dansk IT’s fagråd for Projekt-, Program- og Porteføljeledelse i en pressemeddelelse.

Bag undersøgelsen står interesseorganisationen Dansk IT og Black Swan Institute, der blandt andet arbejder med projektstyring og risikoledelse i store organisationer. Tidligere har Black Swan Institute risikovurderet store statslige it-projekter fra 2011-2014.

Undersøgelsen peger samtidig på, at mange virksomheder ikke opsamler risikoanalyserne i en database. 51 pct. anvender regneark til dokumentation af risici og risikostyring, og 15 pct. har slet ingen it-understøttelse af risikostyringen, fremgår det af undersøgelsen.

"Det bliver nemt en håndholdt proces og dermed ressourcekrævende at arbejde systematisk med at formidle og lære af risikodata, når niveauet af it-understøttelse er så lavt," udtaler Annemarie Vitoft seniorrådgiver i risikoledelse hos Black Swan Institute i meddelelsen. 

Mere fra ITWatch

Cyberkriminelle søger i stigende grad mod Norden

En ny sikkerhedsrapport viser, at velhavende nordiske virksomheder i stigende grad er udsat for digital afpresning. På blot et år er antallet af angreb i Norden steget med hele 138 pct, mens EU som helhed har oplevet en stigning på 18 procent.

Sådan ser fremtidens jobtitler ud anno 2029

Hvordan ser arbejdsmarkedet ud i 2029? Det har det globale it-konsulenthus Cognizants fremtidsafdeling undersøgt. Resultatet er en række interessante jobtitler og et bud på fremtidens kompetencer.

Læs også

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs