Norlys-chef: "Nu har vi i hvert fald meldt os rimelig klart på banen"

Det er for tidligt at melde ud, hvordan Norlys' nye mobilsatsning skal spille sammen med resten af forretningen, lyder det fra chefen bag, Ulf Lund. Første skridt er dialog med de andre spillere på markedet. "Inden vi har gjort det, tror vi, at det er dumt at lægge sig for meget fast på noget."
Foto: Lasse Hyldager
Foto: Lasse Hyldager

Med sit bebudede indtog på mobilmarkedet har ejeren af Danmarks største fibernet, Norlys, tændt lunten til noget, der på sigt kan munde ud i en eksplosiv omvæltning af telebranchen herhjemme.

Hos Norlys er den tidligere Boxer-chef – og forhenværende direktør i TDC – Ulf Lund sat i spidsen for den nye satsning. Han fastslår, at det endnu er for tidligt at sige, hvordan ambitionen om at blive en central figur på mobilmarkedet mere præcist skal spille sammen med koncernens andre forretninger.

Den strategiske retning vil ikke mindst afhænge af de snakke, som selskabet nu skal have med andre aktører i branchen.

"Helt overordnet tror vi, at der er nogle fordele for kunderne, og vi tror, at der er nogle fordele for os selv på grund af økonomien. Både på indtægts- og omkostningssiden er der nogle synergier."

"Hvad de synergier ender med at blive, afhænger helt af, hvad det er for et setup, man laver, men vi ser, at de to spor – mobilsporet og fastnetsporet – må befrugte hinanden gensidigt. Vi ser, at i fremtiden må man næsten have begge ben, hvis man skal klare sig i konkurrencen," siger Ulf Lund.

Hvis I vil have en landsdækkende mobilforretning, skal I så også have et landsdækkende fibernet?

"Det er ikke sikkert, at vi selv skal eje et landsdækkende fibernet, men vi er bestemt interesseret i at komme ind på alle de fibernet, som åbner i landet. Så vi tror, at det ender med en landsdækkende løsning."

Vil det åbne op for direkte fiberinvesteringer i andre dele af landet, end hvor I er i dag?

"Det har vi ikke nogen planer om, men vi følger naturligvis hele trenden imod åbne net og håber på, at alle åbner op, ligesom vi gør, så der kan komme fuld konkurrence på alle fibernet i hele Danmark."

I nævner, at I er åbne for alt – lige fra at operere på et net uden at eje det til et fuldt eller delvist netejerskab. Der er umiddelbart meget stor forskel på – ikke mindst organisatorisk – om man vil have en infrastrukturforretning eller en MVNO-model.

"Det er jeg meget enig i. Det er to meget forskellige setups, og det er selvfølgelig en åben diskussion, om det giver mening at have en infrastruktur uden kunder, og giver det mening at have kunder uden en infrastruktur, for selvfølgelig hænger tingene sammen."

"Nu har vi skudt det hele igang med udmeldingen i går, og vil vi faktisk gerne igang med at snakke med de potentielle partnere, og inden vi har gjort det, tror vi, at det er dumt at lægge sig for meget fast på noget. Vi er jo ikke de eneste i verden, som lægger strategier og har planer. Det er vi sikre på, at de andre (aktører på mobilmarkedet, red.) også har, og nu er vi spændt på, om de vil dele deres strategier og planer med os."

Ikke nogen prøveballon

Hvorfor har I valgt at melde så klart ud på nuværende tidspunkt?

"Der er to grunde til, at vi melder det ud på denne her måde. Den ene har med vores ejerstruktur at gøre," forklarer Ulf Lund med henvisning til Norlys' struktur som et andelsselskab, der er ejet af 700.000 andelshavere, der i sidste ende også er forbrugere.

"Vi hviler på et demokratisk fundament og er derfor også udsat for demokratisk kontrol, og fordi det er sådan, tror vi på en meget åben kommunikationsform, og vi tror på, at vi skal inddrage både vores bestyrelse, vores repræsentantskab og ultimativt vores andelshavere i så stor en beslutning."

"Den anden grund er, at vi faktisk gerne vil markere, at vi mener det alvorligt. Hvis det havde været en prøveballon, ville vi aldrig have meldt det ud på den måde, som vi har gjort. Vi gør det, fordi det er noget, som vi går stenhårdt efter."

Norlys' adm. direktør Niels Duedahl siger i en pressemeddelelse, som I har sendt ud, at "hvis vi lykkes med projektet, kan kunderne få dækket hele deres internetbehov, og samtidig får de den bedst mulige mobildækning, også i yderområderne." Det kan I vel kun sikre, hvis I også udruller mobil-infrastruktur?

"Vi er først og fremmest sat i verden for skabe værdi for vores ejere. Derfor går vi ret meget op i, at der er en god internetdækning de steder, hvor vores ejere bor. Vi har lovet vores ejere, at vi vil sikre højhastighedsbredbånd til dem allesammen. Rigtig meget kommer til at ske via fiber, men noget af det kommer formentlig også til at ske via mobilinfrastruktur på et tidspunkt."

"Hvis vi lykkes med det projekt, som vi har sat igang, kommer der til at indgå infrastruktur i ligningen på den ene eller den anden måde – uanset om vi så ejer den eller ej. Der vil det selvfølgelig være en interesse for os at sikre, at der kommer en rigtig god dækning de steder, hvor vores ejere bor."

"Vi forventer at kunne dække stort set det hele med fiber, men der ville kunne være lommer, hvor det formentlig kan blive prohibitivt dyrt med fiber, og der vil trådløs teknologi kunne være en del af løsningen."

For nogle måneder siden faldt en EU-dom, som muligvis åbner op for større fusioner - også på teleområdet i Danmark. Har den haft nogen betydning for jeres beslutning, i forhold til om det er interessant at gå ind på mobilmarkedet?

"Nej, det har det ikke. Vi er selvfølgelig bekendt med dommen, men vi ønsker ikke at spekulere i, hvad den betyder for andre aktører. Det er ikke afgørende for os."

Stor interesse

Ulf Lund understreger, at timingen for udmeldingen om Norlys' ambitioner på mobilmarkedet skal ses i lyset af 5G-udbygningen, som vil spille en central rolle i de kommende år.

Her vil man fra Norlys' side hellere være en aktiv del af udviklingen end en passiv tilskuer fra sidelinjen. 

"Det er også for mig personligt et megaspændende projekt. Målt på antallet af henvendelser, som Niels og jeg har fået, siden det blev offentliggjort i går, kan vi se, at det er der også andre, der synes," siger Ulf Lund.

Han er samtidig bevidst om, at entréen på mobilmarkedet hverken falder på plads i morgen, i næste uge eller om en måned.

"Nu har vi meldt vores ambition ud, og så der er en masse, som skal gå op i en højere enhed, for at det lykkes, og det er klart, at vi også skal tilbage til vores bestyrelse og repræsentantskab et par gange i forløbet. Indtil videre har vi fået grønt lys til at undersøge mulighederne, men det er klart, at når vi kommer til noget mere konkret, skal vi spørge igen."

"Vi er også fuldstændig klar over, at afhængig af hvordan konstruktionen bliver, kan der meget vel blive et element af myndighedsgodkendelse ind. Den del har det med i sig selv at tage et godt stykke tid, så derfor er det ikke noget, som man kan gøre på et halvt eller et helt år. Men vi tror, at vi relativt hurtigt kan have en ide om, hvilken vej vi kommer til at gå. Nu har vi i hvert fald meldt os rimelig klart på banen."

Norlys' lange dans omkring mobilmarkedet 

Norlys-topchef med nye vækstdrømme: Opkøb har gjort os til den eneste reelle udfordrer til TDC 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også