"Dette er det største problem i it-branchen lige nu"

Terma må søge udenlands efter arbejdskraft, forklarer selskabet i dag og opretter landekontor i USA for at hente udviklere. Og det gælder hele tech-industrien, siger IT Branchen, der mener, at uddannelsesløft er kommet for sent.
Foto: IT-Branchen/PR/Mark Thyrring
Foto: IT-Branchen/PR/Mark Thyrring

Manglen på arbejdskraft i it-branchen er det absolut største problem i branchen lige nu, og tendensen bliver forværret i takt med, at økonomien oplever bedring og ledigheden falder.

Hos IT Branchen siger politisk direktør Mette Lundberg, at ingen sag i branchen er vigtigere end dette emne lige nu.

"Det er det største problem i branchen lige nu, og det er med til at begrænse væksten i blandt selskaberne," siger hun til ITWatch.

I dag beskriver Berlingske, hvordan tech-selskabet Terma, der udvikler våbensystemer, må hente udenlandsk arbejdskraft ind, samt oprette afdelinger i blandt andet USA, for at sikre bemandingen.

"Det er i høj grad til vores udviklingsafdeling, at det er svært at få nye folk her i Danmark. Inden for de næste måneder skal vi gerne have 40 personer om bord til at lave softwareudvikling. Her har vi nogle kontrakter og forretningsmuligheder. De mange nye medarbejdere forventer vi at skulle finde via en lige fordeling mellem at ansætte dem i Danmark og derudover outscourcing til Østeuropa," siger Finn Jäger-Rasmussen, der er senior vice president for teknologi og innovation i Terma til Berlingske.

Stort problem

Hos IT Branchen er dette et godt eksempel på, at problemerne er meget store i branchen.

"Alle midler tages i brug for at sikre sig mod at mangle medarbejdere, for det er med til at hæmme væksten og udviklingen af ens virksomhed. Derfor ser vi desværre, at udviklingscentre flyttes til udlandet for at sikre de rette folk, og det betyder, at vi herhjemme går glip af nogle gode arbejdspladser," siger Mette Lundberg.

Men hun siger, at dette, samt import af bemading, er veje, man er nødt til at gå, når der mangler folk.

Men regeringen har netop spillet ud med, at der skal sikres flere med it-rettede uddannelser?

"Ja, det er rigtigt. Man har øget uddannelsen af unge indenfor STEM-området med 20 pct., og det er den rette vej at gå, men det løser bare ikke de problemer, vi står med lige nu," siger hun.

STEM står for uddannelser indenfor Science, Technology, Engineering, Mathematics, der kan bruges blandt tech-selskaber.

Er man kommet for sent i gang?

"Ja, det mener jeg, man er. Vi har gjort opmærksom på dette i mange år, så konsekvensen bliver i stedet, at man flytter udviklingsafdelinger ud samt henter udenlandsk arbejdskraft."

Mette Lundberg mener, at Danmark skal indlede brandingkampagner af landet som arbejdsplads for udenlandske tech-folk for at hente nok medarbejdere hertil.

Det bør ske i Øst og Sydeuropa samt i Asien, mener hun.

 

Terma tvunget til medarbejderjagt i udlandet

Netcompany-boss træder ind i tænketank 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også