Seed Capital-option koster i sidste ende iværksættere dyrt

Startups mener, at Seed Capitals krav om købsoptioner, som giver fonden mulighed for at købe sig billigt ind i selskaberne op til to år senere, har gjort andre investorer mere tilbageholdende med at investere i iværksættervirksomhederne.
Kritikken fortsætter med at vælte ned over Ulla Brockenhuus-Schack og Seed Capital | Foto: PR/Seed Capital
Kritikken fortsætter med at vælte ned over Ulla Brockenhuus-Schack og Seed Capital | Foto: PR/Seed Capital

Seed Capitals modkrav til nystartede virksomheder om en toårig købsoption, som giver fonden mulighed at købe sig ind i iværksættervirksomhederne til under markedspris, når først succesen er en realitet, har ifølge selskaberne selv i sidste ende betydet, at iværksætterselskaberne har haft sværere ved at tiltrække andre investorer.

Det skriver Børsen.

Blandt kritikpunkterne er, at strukturen er med til at udvande selskaberne og præge dem langt ind i fremtiden på grund af den toårige tidshorisont, da andre investorer vil være mere tilbageholdende med at investere i selskaberne på ringere vilkår end Seed Capital.

"Der er virksomheder, som vi er gået uden om på grund af Seeds optioner i selskabet. I et enkelt tilfælde har vi alligevel investeret, selvom Seed var inde. Men der krævede vi, at vi fik samme vilkår som Seed, altså en langt billigere pris på selskabet. Der må jeg jo sige, at det er gift for iværksætteren, der dermed bliver udvandet, ja, faktisk udnyttet. Og det hindrer også adgang fra seriøse investorer. Der er ingen fra Silicon Valley, der vil gå ind i det i et selskab med sådanne optioner og vilkår fra tidlige investorer," siger Lars Jensen som er partner i den San Fransisco-baserede venturefond Scale Capital til Børsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også