Seed Capital har det for let, når fonden investerer i startups

Staten står med risikoen og venturefonden Seed Capital løber med gevinsterne, når fonden investerer i startups lyder kritikken i Børsen.
Ulla Brockenhuus-Schack, direktør for Seed Capital
Ulla Brockenhuus-Schack, direktør for Seed Capital

Seed Capital, der har været med i selskaber som Fullrate, Trustpilot, Endomondo, Vivino, Mofibo og Libratone, kommer for let til pengene, når de investerer.

Det skriver Børsen.

Staten står med risikoen, mens Seed Capital gennem en særlig aftale kan købe sig billigt ind i startups på et tidligt tidspunkt med udsigt til at hente en god gevinst.

Det skyldes en aftale der siden 2007 har betydet, at Seed Capital støttes op af Pre-Seed Innovation, der er et innovationsmiljø ejet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Denne fond skyder hvert år mellem 70 og 90 mio. kr. i risikofyldte startups. Skattepenge vel at mærke.

Gennem en option kan Seed Capital så indenfor to år vurdere startups og købe op til 20 pct. af selskaberne til den oprindelige meget lave vurdering af selskabet.

Det er "bekymrende," siger Lars Fuglsang, der er professor på RUC og forsker i erhvervsøkonomi og offentlig administration.

"Det er vel næppe hensigten, at den private kapitalfond skal involveres på de her favorable vilkår. Det er en bekymrende glidning fra at støtte en iværksætter til at støtte en kapitalfond," siger han kalder det en uheldig sammenblanding af roller.

Ulla Brockenhuus-Schack, der er direktør for Seed Capital, understreger, at Staten tjener på konstruktionen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også