Manglende fokus på mental sundhed koster startups livet

Techbbq: Når startups fejler, skyldes det i to ud af tre tilfælde menneskelige årsager som stress, samarbejdsproblemer og andre mentale udfordringer blandt stifterne. Der er behov for at gøre op med tabu om mental sundhed, lyder det fra forsker bag ny undersøgelse.
Foto: TechBBQ/PR
Foto: TechBBQ/PR

Det er hverken mangel på kapital eller kompetente it-talenter, der er årsagen, når de fleste startups fejler. Det er den mentale sundhed – eller rettere mangel på samme – blandt stifterne.

Faktisk er det 65 pct. af alle startups, der fejler, som bliver ramt på den konto.

Det viser en ny rapport om mental sundhed hos stiftere af startups.

"Alene ud fra disse tal kan man argumentere for, at beskyttelse og pleje af grundlæggernes mentale sundhed er lige så afgørende for en startup som at bygge et produkt, et brand og få gang i vækstmotoren," lyder det i rapporten.

Det er en samling af over 50 videnskabelige rapporter og artikler samt interview med grundlæggere, som er samlet for at give hele økosystemet en bedre forståelse af hvordan man beskytter og styrker stifterne.

Mere udsatte

Bag rapporten står Cecilie Willer, der er grundlægger af coachingvirksomheden Today.

Cecilie Willer har arbejdet med over 100 forskellige startups på alle stadier i deres rejse – fra de tidligste stadier til selskaber, der har modtaget Series A, B og C-funding – og hun peger på, at det i høj grad er nødvendigt at fokusere mere på den mentale sundhed blandt grundlæggerne af startups – både for stifternes, investorernes og medarbejdernes skyld.

"Hvis vi kigger på forskningen, kan vi se, at stiftere er langt mere udsatte for problemer med den mentale sundhed end andre mennesker. På samme tid er det dem, som skal forandre verden og hjælpe os med at løse en lang række alvorlige udfordring," fortæller Cecilie Willer og fortsætter:

"Derfor er der behov for, at vi skaber et økosystem, som har meget større fokus på mental sundhed, end der er i dag. Der er brug for en 2.0-model for entreprenører, hvor det, at man bygger en virksomhed, ikke er lig med, at man næsten skal brænde ud."

Hvorfor er det en god investering at fokusere på mental sundhed blandt stifterne?

"Det bedste eksempel er, hvis man har et ungt team, der får en pre-seed investering. De er så presset, at det ender med, at den ene af stifterne går ned med stress. Så misser de tre-seks måneders runrate i deres virksomhed, og det udgør måske halvdelen af pre-seed investeringen."

"Den er pludselig væk, og de får svært ved at tiltrække talenter, fordi en af stifterne ikke er tilstede. Så må de starte forfra."

Cecilie Willer peger på, at mange stiftere skal lære, at de ikke kan performe 100 pct hele tiden. Hun sammenligner processen med et cykelhold.

Her skal rytterne træne og lære at præstere på bestemte tidspunkter, men de skal også lære at restituere. Det samme gælder stiftere.

"Nogle tror, at de skal arbejde 80 timer om ugen 365 dage om året. Det kan man ikke. Det er heller ikke effektivt." 

Derfor er der behov for et opgør med fortællingen om, at man skal lide for at opbygge en succesfuld virksomhed. 

Det er en god idé rent økonomisk, men også på det personlige plan og ikke mindst organisatorisk. Stiftere, som er på kanten til at brænde ud, skaber nemlig ikke særligt sunde organisationer, forklarer Cecilie Willer. 

"En af de vigtigste kompetencer, man har i begyndelsen af rejsen som startup, er beslutningskraft, og man tager superdårlige beslutninger, når man er i et overdrive mode, fordi man er ude af stand til at se ting oppe fra helikopteren."

Ifølge rapporten peger 75 pct. af stiftere på, at de har været eksponeret for eller lidt af udfordringer med deres mentale sundhed.

Det skyldes et miks af strukturelle såvel som psykologiske årsager, lyder det fra Cecilie Willer.

"De oplever en meget stor usikkerhed, som de skal operere med til daglig. Samtidig har de et stort ansvar – både overfor deres egen organisation og overfor investorer og aktionærer."

Stadig berøringsangst

På samme tid viser forskning, at grundlæggerne ikke har den samme støtte, som findes i eksempelvis etablerede selskaber.

"Det er sjældent, at de har kollega, som de kan bekende sig til. Jeg har arbejdet med stiftere, som aldrig selv har haft en chef eller selv tidligere været leder. Derfor har de ingenting at spejle sig i," siger Cecilie Willer.

Når vi taler om startups, handler det som regel om kapital, der kommer ind og manglen på it-talenter. Hvordan bliver du mødt, når du italesætter den mentale sundhed?

"Der er forståelse for emnet, men jeg oplever også, at venturekapital-investorer overvejer, om man så stadig kan piske sine iværksættere og få en høj ROI (return on investment, red.), hvis man fokuserer på mental sundhed. Så der er en vis form for berøringsangst."

Fik uheldig start: Kendt iværksætters firmafabrik får tocifret millionindskud

Vestjysk it-selskab jagter vækst efter internationalt samarbejde

Startup henter millioner fra business angels og ventureselskaber 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også