Økonom: Nets-salg sker af frygt for politisk indgriben

Nets har med frasalg af en række servicer mindsket risiko for politisk indgriben, mener økonom.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU FINANS

Smilene er formentlig brede hos ledelsen i Nets tirsdag, efter at selskabet har kunnet offentliggøre, at det frasælger en stor del af sine aktiviteter til Mastercard.

Prisen lyder på i omegnen af 21,3 mia. kr.

Foruden den flotte pris for de digitale betalingsservicer sker frasalget også, fordi det mindsker risikoen for politisk indgriben på området.

Det vurderer Per Hansen, investeringsøkonom ved Nordnet.

"Prisen er ekstremt høj, og så skal salget fjerne en del af det regulatoriske pres, altså risikoen for at politikerne beslutter sig for at lave et indgreb, hvor de sprænger Nets' monopol i stykker og decideret laver en lovgivning, der gør, at det ikke længere skal være så lukrativt at drive den her forretning," siger han.

Nets fusionerede sidste år med Concardis, der er i Tyskland, Østrig og Sverige. Med fusionen med Concardis er ejerne af det samlede selskab ud over Hellman & Friedman kapitalfondene Advent International og Bain Capital.

Ifølge Per Hansen har selskabet mærket den massive kritik af Nets, bonusordninger og kapitalfonde de seneste dage, uger måneder og år.

Blandt andet er det kommet frem, at Nets i 2016 indførte et såkaldt incitamentsprogram, som skulle gøre det lukrativt for topledelsen at blive i selskabet.

Programmet omfattede omkring 70 ledende medarbejdere. Heriblandt topchef Bo Nilsson, der tjente omkring en halv milliard kroner gennem det.

Købsprisen sikrer Nets en stor indtjening, som der ifølge Per Hansen kan ske to ting med. Enten udvider Nets sin forretning i udlandet, hvor der er store digitaliseringsmuligheder, eller også udbetales pengene til ejerkredsen.

"En ekspansion uden for Danmark ville tjene det formål, at man ikke længere har et politisk pres på sig hele tiden om, at man ikke må tjene for mange penge i Danmark. Det fører nemlig til en stor værdiforøgelse, som kommer de ledende medarbejdere til gode, og det er politisk ugleset i Danmark. Så nej, ledelsen får ikke en del af pengene her og nu, men der er tale om en betydelig værdiforøgelse i Nets. Det gør det mere sandsynligt, at Nets inden for to-tre år kan sælges igen til nye ejere. Så kan ledelsen, der sidder i dag, på det tidspunkt indkassere en del eller alle pengene, de er blevet stillet i udsigt," siger Per Hansen.

Omvendt kan amerikanske Mastercard også få glæde af købet, der kan give viden om, hvordan teknologien med eksempelvis Betalingsservice kan udbredes til andre steder i verden.

Spredes investeringerne ud over 100-200 millioner kunder, giver handlen ifølge Per Hansen god mening.

"Umiddelbart har Nets gjort en god handel, mens Mastercard håber at have gjort en god handel," siger han.

Sandsynligheden for, at den pris, som kunder betaler for at få betalt deres regninger hver måned, falder, er lavere efter købet, vurderer Per Hansen.

Nets sælger ud til Mastercard for 21 mia. kr.

Ny Simcorp-direktør får globalt ansvar for det kommercielle område

Kinesiske Xiaomi er ved at overhale Apple på verdensranglisten 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også