Keylane-direktør: "Det er ikke nok bare at lave selvbetjeningsløsninger og apps"

Konservative brancher som finans og pension får svært ved at konkurrere med virksomheder, der er født digitale, lyder det fra Jesper Essendrop, CCO i Keylane. I dag svarer han på spørgsmål om, hvilke forandringer og teknologier der i fremtiden vil præge it-branchen.
Jesper Essendrop er Chief Commercial Officeri i Keylane. | Foto: PR
Jesper Essendrop er Chief Commercial Officeri i Keylane. | Foto: PR

Hvor ser du de største forandringer i it-branchen de næste tre år?

"Stort fokus på digitalisering af data, ligesom Amazon gjorde det for 15 år siden med salg af bøger ud fra din købs- og søgehistorik. Det er en kæmpe udfordring for de fleste brancher, som ikke har styr på deres data, eller har API'er, der gør, at de kan agere på den viden, de har i deres data," siger Jesper Essendrop, der er CCO i Keylane, som leverer Software-as-a-Service-løsninger til forsikrings- og pensionssektoren. 

Han peger desuden på en række andre forandringer, der vil præge it-branchen i de kommende år:

"It-first produkter. Nye firmaer, der sælger ydelser, som er designet til at være digitale fra starten (modsat firmaer der kaster digitale processer ned over et gammelt domæne), digital pension, digitalt madindkøb, digital biludlejning, digital hoteludlejning, etc."

Sikring af tilstrækkelige kompetencer i takt med øget efterspørgsel på nye teknologier, hurtig omstilling til nye trends og behov, nye agile leverancemodeller og nye måder at integrere it ind i forretningen – organisatorisk og governancemæssigt, vurdering hvilke teknologier der vil tage fart og blive mainstream – og hvilke der hurtigt dør igen, bliver også centrale forandringspunkter i fremtiden ifølge Jesper Essendrop.

Hvilke teknologier vil være fremherskende?

"AI, big data, API'er, apps og cloud."

Hvilke vil være døende?

"Enterprise-agtige tunge teknologier. Selv firmaer i traditionelt konservative brancher som finans, pension og produktion vil ikke længere kunne leve med den høje pris og lave agilitet samt time-to-market, som tunge enterprise produkter udgør."

"Legacy er en lænke om de finansielle virksomheders ben, og det tager for lang tid at skille sig af med den. Opkøb, lancering eller investering i parallelle firmaer kan blive nødvendige for at agere hurtigt nok."

Hvilke krav stiller udviklingen til dig som leder?

"Evne til at tænke ude-fra-ind, tage stærkere udgangspunkt i kundens virkelighed og forstå, hvordan virksomhedens produkter passer ind i fremtidens digitale kunder. Det er ikke nok bare at lave selvbetjeningsløsninger og apps, men derimod at gentænke hele værdikæden," siger Jesper Essendrop.

"Vi skal kunne lede på tværs af discipliner, og der skal mere digital forståelse ind i bestyrelses- og direktionslokalerne," lyder det fra Keylanes CCO, der også peger på stærkere evne til forandringsledelse – hvordan holder man maskinrummet kørende, mens man skaber en ny digital virksomhed, hvor den gamle organisation bliver delvis overflødig – som et krav til udviklingen som leder.

"Ledelses af agile projekter uden detailspecificeret scope, økonomi og tid stiller nye krav til projekt-governance og styring af projektporteføljen."

Hvor henter du den nødvendige inspiration til at holde dig ajour?

"De dygtige medarbejdere – der ofte ser løsninger før ledelse, og før kunderne gør det."

"Vores løbende dialog med kunder – vi har over 100 finansielle kunder i Europa, det giver afgørende inspiration og input til vores produktudvikling

"Jeg indhenter inspiration fra B2C-virksomheder udenfor den traditionelle finansielle industri. Hvordan tænker Google, Amazon, Facebook og andre internet tjenester?," siger Jesper Essendrop, der også peger på inspiration fra traditionelle firmaer, der har lavet en digital transformation, og digital born-firmaer samt konferencer – nationalt og internationalt - som inspirationskilder.

Hvad er fremtidens primære krav til de ansatte?

"Specialisering, ligesom ingeniører og læger er specialiserede, vil det fremover være svært for den almindelige ansatte at få overblik over alt. Det er i dag et fag at være webudvikler, cloud ekspert, etc. Og fremover ville dette fokus på specialisering blive endnu mere dybt, det er ikke længere muligt at overskue det hele."

"Dette stiller også krav til fremtidens it-leder, da man skal kunne lede et team af specialister og komme frem til en fælles forståelse, løsning og vision."

"Ligesom ledelsen skal medarbejderne være gode til at tage udgangspunkt i slutkundens behov og hverdag."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også