Sprogskole kickstartede polske Beata Kaminskis it-karriere i Danmark

Polskfødte Beata Kaminski har ikke været bange for at gå sin egen vej. I november startede hun for første gang i sin 22-årige it-karriere i en ren it-virksomhed, og det har gjort en kæmpe forskel, fortæller hun. 
Beata Kaminski, it-sikkerhedskonsulent i Nixu | Foto: Westcoast Media
Beata Kaminski, it-sikkerhedskonsulent i Nixu | Foto: Westcoast Media

54-årige polskfødte Beata Kaminski sagde først nej, da hun i efteråret blev kontaktet af den finske it-sikkerhedsvirksomhed Nixu om et nyt job, for hun var glad for sit it-job i Falck. Men efter at have nærlæst jobbeskrivelsen, skiftede hun mening.

1. november sidste år havde hun første arbejdsdag i Nixu i Herlev. Det er første gang, hun i sin 22 år lange it-karriere arbejder i en virksomhed, som har it-sikkerhed som sin kerneydelse, og det gør en kæmpe forskel, fortæller hun.

”Når du sidder i en it-afdeling i en helt almindelig virksomhed, er informationssikkerhed noget, man har, fordi man skal. Du får ikke helt udbytte af de investeringer, du laver, fordi du kun fokuserer på få ting fremfor helheden” siger it-sikkerhedskonsulenten, Beata Kaminski, og uddyber: 

”Hos Nixu har jeg mulighed for at kigge på helheden og vejlede kunderne hele vejen rundt. Du har også en anden autoritet i jobbet, når du sidder i en it-konsulentvirksomhed. Efterspørgslen er også anderledes. Der er et andet tempo og engagement i arbejdet med kunderne, som allerede har viljen til at skabe forandring og bygge nye ting op.” 

Blev fascineret af it på en sprogskole

Beata Kaminski har altid været optaget af forandring og teknologi. Som barn elskede hun at læse science fiction romaner og drømme sig væk til en anden verden bag jerntæppet i Polen. 

”Fantasiverdenen var altid mere spændende end den virkelighed, jeg var i. Jeg har altid godt kunne lide teknologi, fordi den giver dig ubegrænsede muligheder.” 

Da den vestlige popmusik nåede de polske radioer i begyndelsen af 1980’erne, valgte hun som en af de få engelsk som valgfag i skolen for at blive klogere på, hvad de sang. Hun troede egentlig også, at engelsk skulle være hendes fremtidige karrierevej. 

Det blev det også, indtil hun mødte en dansker som tolk på en forretningsrejse i Danmark , flyttede til landet og blev så fascineret af it-systemet på den danske sprogskole, hun gik på, at hun søgte ind på en erhvervsuddannelse som datamekaniker. 

”Man havde ikke computere i Polen på det tidspunkt. Det var mest i film og fjernsynet, vi så dem, så det med computere var meget en fantasiverden ligesom science fiction. Jeg kunne rigtig godt lide det. Men jeg vidste slet ikke, hvad jeg gik ind til.” 

Det er ikke en mulighed at give op

Den fem år lange datamekanikeruddannelsen var en hård tid for Beata Kaminski, der som 27-årig mor til en 4-årig søn kom i en klasse med primært 16-18 årige unge mænd, som var optaget af at lave drengestreger og spille computer derhjemme. 

Beatas kendskab til computere var derimod mere begrænset. Hun kom flere gange grædende hjem, fordi det var så uoverskueligt, men mottoet ”du kan alt, hvad du vil” fra hendes tid på den danske sprogskole fik hende igennem sammen med hendes polske baggrund.

”I Polen er man ikke vant til, at nogen griber dig og hjælper, hvis tingene ikke går som forventet. Vi ved det er altafgørende, at vi lykkes med det, vi sætter os for. Det er ikke en mulighed at give op, for der er ikke noget sikkerhedsnet.” 

Tag en ting ad gangen

Godt hjulpet af en masse bøger, klassekammeraterne, underviserne og en god portion vilje kom hun igennem uddannelsen og fik praktikplads i Danfoss, hvor hun blev i godt ti år. Siden har hun været i flere forskellige virksomheder, nogen med mere succes end andre. 

”Der har været mange kriser i løbet af min uddannelse og arbejdsliv, hvor jeg ikke har kunnet overskue det. Men jeg har lært at bryde komplekse ting ned, fokusere på detaljen og tage en ting ad gangen, indtil jeg har forstået det hele på den måde. ”

Adgangen til kompetencer er også anderledes i en international virksomhed som Nixu, som har 400 it-sikkerhedskonsulenter, som har alt fra en mere detaljeret specialistviden til en mere bred it-forståelse, fortæller hun. 

Karriereskift er en styrke

Udover et 10-årigt langt ansættelsesforhold hos Danfoss, hvor Beata Kaminski kickstartede sin it-karriere, har hun sjældent været længere på en arbejdsplads end godt to år. 

Nedskæringer, dårlig kemi og følelsen af ikke at gøre en forskel, har fået hende til at rykke videre. De mange jobskifter har dog aldrig været et samtalepunkt til en jobsamtale, og det undrede hende særligt i starten. 

”Der er faktisk ikke nogen, der har spurgt ind til det. Jeg tror, det skyldes, at korte ansættelsesforhold ikke betyder så meget i dag. Specielt ikke i it-branchen, hvor et jobskifte kan være en mulighed for at lære noget nyt.”

Tidligere så Beata Kaminski sine mange ansættelsesforhold som en svaghed, i dag ser hun det i højere grad som en styrke, særligt i hendes nye job i Nixu. 

”Jeg har været i så mange forskellige brancher, og det har givet mig et bedre udgangspunkt til at forstå vores kunder i Nixu. Jeg er også meget hurtig til at lære et nyt set-up, nye mennesker, nye systemer og nye processer. Så måske har min karriere bygget mig op til at være i den stilling, jeg er i nu.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også