Danske forskere får 75 millioner til at undersøge partikel til kvantecomputere

Med 75 mio. kr. fra European Research Council skal forskere fra Københavns Universitet undersøge en særlig partikel, der kan få en vigtig rolle i fremtidens kvantecomputere.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

En lille partikel kan få en stor betydning for fremtidens kvantecomputere.

Det potentiale skal en gruppe forskere som er tilknyttet Center for Quantum Devices (QDev) på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet forsøge at afdække.

Til formålet har de modtaget en bevilling på 10 mio. euro – svarende til 75 mio. kr. – fra European Research Council.

Det oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Fremtidens computere

Omdrejningspunktet i forskningsprojektet er den særlige Majorana-partikel. Den, mener forskerne, er bedre til at lagre information end sædvanlige transistorer, og derfor kan den få en nøglerolle i kvantecomputere.

"Ønskescenariet er, at vi finder ud af, at Majorana partiklens egenskaber findes i virkeligheden. Så er vi blevet meget klogere, for det at opdage og verificere en ny type materiale og tilstand, det er virkelig noget, det kan ændre ved vores fundamentale forståelse for, hvad naturen tillader os at gøre," udtaler professor Karsten Flensberg fra Københavns Universitet i meddelelsen.

Forskningsmidler på 10 mio. euro er fordelt over en femårig periode, og modtagerne af bevillingen er udover Karsten Flensberg, Ferdinand Kuemmeth, Charles Marcus og Martin Leijnse. Sidstnævnte er ansat på Lund Universitet, men er også knyttet til Center for Quantum Devices på Københavns Universitet.

DTU-studerende skal ind i maskinrummet hos Huawei 

Københavns Universitet får stor millionbevilling til digital forskning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også