ITWatch

Peter lever som it-nomade: "Jeg vil befri mig fra at skulle arbejde ét bestemt sted"

Selvom hans it-firma primært har danske kunder, arbejder Peter Hofmann Rytter overalt i verden. "Hvorfor skal jeg sidde på Frederiksberg og arbejde for TDC i Sydhavnen, hvis jeg ligeså godt kunne sidde i Marokko eller Sydamerika?"

Peter Hofmann Rytter bor i dag i Vilnius i Litauen, men har rejst det meste af verden rundt og arbejdet undervejs. Foto: Privatfoto

VILNIUS

Peter Hofmann Rytter har set det meste af Europa, og han har også været rundt i mange afkroge af Asien og Mellemamerika. Rejserne har ikke været klassiske ferier, men i stedet har Peter Hofmann Rytter taget sit arbejde og sit lille it-firma med på rejsen rundt om jorden.

"Da jeg var færdig med min kandidat på CBS, sagde jeg min lejlighed op og tog afsted med backpack og laptop under armen og rejste verden rundt," fortæller Peter Hofmann Rytter.

I dag bor han i Vilnius i Litauen, hvor ITWatch møder ham i byens Tech Park, hvor der sidder godt 65 forskellige tech-startups, og hvor Peter Hofmann Rytter har en kontorplads i parkens co-working space.

Han kom første gang til Vilnius for et par år siden, da han netop var begyndt på sin rejse jorden rundt. Her mødte han litauiske Liucija, de blev kærester, og hun tog med ham videre ud i verden.

Da parret havde rejst rundt i to år, slog de sig ned i Vilnius.

"Vi har rejst i et meget højt tempo, så vi kørte lidt døde i det. Når man hellere vil se Netflix end skulle ud og opleve noget i Thailand eller Mexico, så ved man godt, at så skal man lige have en pause fra det med at rejse," siger Peter Hofmann Rytter.

De overvejede at flytte til København, men i sammenligning med Vilnius er den danske hovedstad dyr at bo i, og valget faldt på Litauen, som dog kun er et midlertidigt hjem.

"Tanken var, at vi skulle være her et år. Det har vi så forlænget, så vi er her til september, og så skal vi formentlig ud at rejse igen."

Byggede sit eget selskab op

Da Peter Hofmann Rytter studerede en it-uddannelse på CBS, startede han samtidig en lille virksomhed op. Han lavede hjemmesider og andre småting for forskellige kunder, og langsomt begyndte han at fokusere på email-marketing.

Emailnova, som Peter Hofmann Rytters firma hedder, fik blandt andre TDC Erhverv ombord som kunde, og imens han gjorde sin kandidat færdig, byggede han virksomheden stille og roligt.

"Jeg brugte måske fire år samlet på min kandidat, men i den tid havde jeg også tid til at opbygge en virksomhed med forskellige kunder – også internationale kunder – så da jeg var færdig med kandidatafhandlingen, kunne jeg faktisk leve af det," fortæller Peter Hofmann Rytter.

"Det var ikke nogen vild løn, men når man har været studerende, skal der heller ikke så meget til. Samtidig kunne jeg beholde den fleksibilitet, man har som studerende, hvor man selv planlægger sin dag og ikke skal møde ind på arbejde og have en chef."

I takt med at Peter Hofmann Rytter langsomt fik flere og flere kunder, oplevede han også, at det var sjældent, at kunderne havde behov for, at han fysisk var til stede hos dem.

Det tændte rejselysten i ham.

Hvorfor skal jeg sidde på Frederiksberg og arbejde for TDC i Sydhavnen, hvis jeg ligeså godt kunne sidde i Marokko eller Sydamerika?

Peter Hofmann Rytter, it-nomade og indehaver af Emailnova

"Det betød ikke særlig meget, at jeg var hos kunden. Jeg arbejdede fra et kontorfællesskab på Frederiksberg, og på et tidspunkt tænkte jeg: Hvorfor skal jeg sidde på Frederiksberg og arbejde for TDC i Sydhavnen, hvis jeg ligeså godt kunne sidde i Marokko eller Sydamerika?"

Peter Hofmann Rytter begyndte stille og roligt at tage på små rejser ud af Danmark og arbejde derfra. Han fortalte ikke kunderne, at han ikke længere sad på Frederiksberg, for han ville teste, om der var nogen negativ feedback, eller om de overhovedet opdagede, at han var væk.

"To uger i Marokko var ligesom min ultimative test – hvis det kunne lade sig gøre, så kunne jeg godt kvitte København, hvis det var det, jeg ville. Og det var så det, jeg endte med at gøre."

Kalanggaman/Peter Hofmann Rytter
Peter Hofmann Rytter fejrede julen i 2017 med en dykkertur ved Kalanggaman i Filippinerne. Foto: Privatfoto

Kunderne reagerede ikke synderligt på, at Peter Hofmann Rytter ikke sad fysisk i Danmak, og da han begyndte at fortælle åbent om, at han nu arbejdede fra alverdens forskellige steder, var der fuld opbakning.

"Da jeg eksempelvis fortalte det til TDC, var de meget støttende. De synes bare, at det var mega fedt."

En it-nomade

Peter Hofmann Rytter kalder sig selv en it-nomade. Tanken er, at han gerne vil gøre sig fri fra at skulle arbejde ét bestemt sted.

"Det er noget, jeg arbejder konstant på. Jeg er mere eller mindre lykkes med, at jeg ikke behøver at være et bestemt sted, og det næste er, at jeg så også vil befri med fra at skulle arbejde på nogle bestemte tidspunkter. Der er jeg 80 pct. i mål," siger han.

Som regel betyder det ikke noget, om Peter Hofmann Rytter arbejder om morgenen, eftermiddagen, aftenen eller natten, men der er dog stadig nogle opgaver, som skal laves til særlige deadlines, hvilke skaber nogle begrænsninger.

Men netop det, at Peter Hofmann Rytter skal kunne arbejde, hvornår som helst, er også vigtigt, når han rejser i andre tidszoner. Hvis han eksempelvis rejser rundt i Argentina eller Malaysia, kan det give nogle udfordringer, men som regel kan han planlægge sig ud af det.

De fleste synes jo også, at det er okay at arbejde hjemme engang i mellem, og det er jo i virkleigheden det samme. Jeg arbejder bare hjemme altid.

Peter Hofmann Rytter, it-nomade og indehaver af Emailnova

Derudover oplever Peter Hofmann Rytter faktisk ikke, at der er de store problemer ved at drive sin virksomhed, som han gør, selvom han ikke arbejder i Danmark, men alligevel har flest danske kunder.

"Der er da sikkert nogle kunder, som jeg ikke havde fået, fordi de synes, det er mærkeligt. Men med de kunder, som vi har, synes jeg ikke, at det er et problem eller noget, vi nogensinde har mærket til."

Han påpeger dog, at det naturligt er sværere at bevare et netværk i København, når han ikke fysisk sidder i byen.

"Hvis der er events, gå-hjem-møder eller andre ting i København, kan jeg ikke på samme måde netværke med alle de mennesker, som er potentielle kunder og samarbejdspartnere. Så det med at få den første kontakt er nok lidt sværere. Men når man har et samarbejde kørende, betyder det ikke så meget," siger han og fortsætter:

"De fleste synes jo også, at det er okay at arbejde hjemme en gang imellem, og det er jo i virkeligheden det samme. Jeg arbejder bare hjemme altid."

Et 8-16-job i Thailand

Lige nu har han en solid kundebase, så han laver ikke særlig meget opsøgende arbejde. Hvis han i perioder har ekstra travlt, hyrer han freelancere rundt i verden via platformen Upwork.

Muligheden for at hyre freelancehjælp giver ham også noget fleksibilitet, der er optimal, når han og Lucia skal ud og rejse igen til september.

"Det, at jeg kan sende ting videre, betyder, at jeg har noget elastik at gøre med. Så hvis jeg er et sted, hvor jeg gerne vil arbejde mindre, så kan jeg bare sende mere videre. Så tjener jeg selvfølgelig lidt færre penge til mig selv, men det er nok givet godt ud."

Sct Petersburg/Peter Hofmann Rytter
Peter Hofmann Rytter besøgte Sct. Petersborg i vinteren 2017. Foto: Privatfoto

Udover at rejsetempoet bliver sat lidt ned i forhold til den første tur jorden rundt, og der skal skrives nye destinationer på flybilletterne, kommer Peter Hofmann Rytters liv ikke til at forandre sig det store, når han sammen med sin kæreste tager ud i verden igen efter sommeren.

"Der er ikke så meget, der kommer til at ændre sig. Jeg skal selvfølgelig fortælle kunderne, at der nu bliver lidt mere ujævne arbejdstider, men ellers så har jeg stadigvæk mere eller mindre et 8-16-job – også selvom vi er i Thailand."

Vilnius vil være en af Europas førende tech-hovedstæder

Her fejler danske virksomheder når de rykker it-arbejdspladser til udlandet

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger