Han sagde op, rejste til USA og malede sønnens hus: Så kom direktørjobbet

Til trods for at han havde sagt op og for længst havde rundet de 60, trak it-selskabet Crayon stadig i Stig Orloff, der nu vender tilbage som dansk topchef. Men han er klar i mælet. Man skal have mulighed for at trække sig lidt tilbage, når man er oppe i årene.
Stig Orloff, kommende topchef for Crayon i Danmark, efter han havde sagt op. Her maler han sønnens hus i Seattle. | Foto: Privat
Stig Orloff, kommende topchef for Crayon i Danmark, efter han havde sagt op. Her maler han sønnens hus i Seattle. | Foto: Privat

Stig Orloff er en af de historier, der er brug for at fortælle. For han havde i grunden gjort det, der skulle til for at forlade arbejdsmarkedet, men ikke desto mindre vender han nu tilbage som topchef for Microsoft-huset Crayon, hvor han afløser Bjarne Riis på posten som adm. direktør per 1. oktober.

Stig Orloff havde fået nok, dengang i marts 2017. Han sagde op som salgsdirektør i Crayon Danmark. Og det føltes rigtigt.

"Jeg har været ude et år, jeg havde brug for at trække stikket," siger han til ITWatch.

Stig Orloff er rundet de 62, en moden mand, som han siger, og har, før hans fire år i Crayon, været andre otte år i Microsoft.

Før det har han været i en perlerække af selskaber over Eterra, der blev til Ementor, der blev til Topnordic, som endelig indgik i Atea.

Han har været i selskaber som Multimark og T.O. Data, før han i 2005 kom til Microsoft.

"Efter så mange år havde jeg brug for at trække stikket. Når man er i Microsoft, er der tale om, at man er på 24 timer i døgnet. Man er på mail og telefon hele tiden. Jeg havde råd til at hive stikket, så det gjorde jeg," siger han.

Han slukkede alt ned og pustede ud. Han fratrådte posten i Crayon Danmark i august sidste år, og nu var planerne noget mere jordnære.

"Jeg tog til USA og malede min søns hus. Det var shorts, bar overkrop og en ghettoblaster. Og så gik jeg i gang med at male hans hus."

Huset ligger i Seattle, hvor Microsoft bor, men sønnen har ikke noget med it at gøre, så selv om det ligger tæt på det amerikanske it-selskabs hovedkontor, er det blot et tilfælde, siger han.

Hvordan gjorde du det rent praktisk at trække stikket?

"Jeg havde en direktørkontrakt, der gjorde, at jeg havde et halvt års opsigelse. Derfor sagde jeg op i marts 2017 med virkning fra august samme år. Herfra havde jeg bare fri," siger han.

Ville ikke på orlov, men helt ud

Stig Orloff meldte det til både topledelsen i Crayon, der sidder i Norge, samt naturligvis til den danske ledelse med Bjarne Riis i spidsen, som han nu afløser.

"Jeg sagde, at jeg havde brug for at melde mig helt ud. De ville gerne have, at jeg bare holdt orlov. Men jeg sagde til dem, at jeg melder mig helt ud."

Hvorfor det?

"Jeg tror ikke på at holde orlov, for så ville jeg blive ved med at læse mails. Men de sagde til mig, at de var 100 pct. sikre på, at jeg ville vende tilbage. Det sagde de, fordi jeg stadig har masser af energi, så de troede på, at jeg ville vende tilbage, men jeg stoppede helt. De sagde, at jeg altid kunne ringe."

Gjorde du så det?

"Ja, det gjorde jeg selvfølgelig. Ved juletid skrev jeg et julekort, at hvis de havde et projekt af kortvarig længde, kunne de måske bruge mig. Jeg havde det lidt sådan, at nu havde jeg haft fri. Jeg havde hvilet mig, men jeg ville gerne have et tidsbegrænset projekt. Efter to måneder vendte de tilbage. De ville gerne have mig til Dallas for at hjælpe den lokale Crayon-afdeling med at skifte direktør. Et projekt, der tog mig tre måneder."

Var du nervøs for at gå ned med stress, da du trak stikket?

"Nej, men når man er i Microsoft i et 24-timers system med en mobiltelefon konstant i hånden, var der bare brug for lidt ro. Andre kan måske mene, at jeg var begyndt at have forstadier til stress, men det følte jeg ikke selv. Men jeg havde bare brug for at tjekke ud for en tid. Det var arbejde hele døgnet rundt, og jeg havde brug for at trække vejret ind."

Først Dallas, så topchef

Hvordan kom du så i betragtning til chefjobbet?

"Efter Dallas havde Bjarne startet en dialog om, at han gerne ville noget andet. I den forbindelse rakte de ud efter mig og spurgte, om jeg ville være direktør i Danmark. Det gav jeg håndslag på. Så det har været længe undervejs."

Stig Orloff erkender, at det ikke er så tit, at man hører om denne slags historier. Både hvad angår folk i hans alder samt det faktum, at han reelt havde sagt op og alligevel bliver topchef.

"Og jeg er stolt over, at man tilbyder mig dette job som 62-årig. Det er utroligt dejligt. Men omvendt er jeg også det sikre valg. Jeg kender virksomheden ud og ind. Jeg har været her fire år, så jeg ved, hvad jeg går ind til, og ledelsen er uforandret."

Crayon i Danmark er på vej igennem en stor omstilling af virksomheden henimod cloud-baserede tjenester. Et arbejde, hans kommende forgænger Bjarne Riis har været meget optaget af.

Er Bjarne Riis færdig med omstillingen til cloud, så du bare kan rykke ind?

"Nej, det er masser at lave endnu. Der er masser af partnere, vi skal have fat i."

Hvad skal du helt konkret?

"Jeg skal fortsætte det positive arbejde, Crayon har sat i gang. Microsoft rykker alt i skyen, og de er kede af, at der ikke er flere cloud-baserede konsulenter på Microsoft Azure, så derfor har vi taget konsekvensen og drejet fokus i den retning. Det er det arbejde, jeg skal fortsætte med."

Fortsætte cloud-omstilling

Han siger, at det ikke er "raketvidenskab". Han skal fortsætte det arbejde, der er sat i gang.

"Men det er mange store opgaver. Jeg glæder mig helt vildt. Vi er som koncern godt stillet i den konkurrence, der er i Danmark på dette område."

Så det tog fire måneder at male det hus, og så kedede du dig?

"Ja, det var næsten sådan, det var. Det tog en måneds tid at male huset, men efter fire måneder uden arbejde var jeg sådan set klar igen. Jeg besøgte min søn i fem uger, derefter var vi i Berlin."

Var du på besøg hos Microsoft, da du var i Seattle?

"Jeg kunne godt have besøgt dem i Redmond, for jeg havde faktisk gode muligheder, da flere tidligere kolleger sidder der. Men ved du hvad, jeg trak stikket helt og var slet ikke derude. Jeg koncentrerede mig om noget andet, og det var sundt."

Vil du anbefale andre virksomheder at give folk samme mulighed, som du fik?

"Ja, det vil jeg bestemt. Det skaber perspektiv her i tilværelsen. Man ser så mange, der bruger et helt liv på at spare op, betale huset ud og spare op til pensionen. Men når de så går på pension, mister de helt identiteten og lysten til at leve. Det nytter ikke noget," siger Stig Orloff.

Brug for seniorordning

Han siger, at hans forløb har sat mange tanker i gang om det gode arbejdsliv.

"Det var virkelig dejligt at have den mulighed. Mine børn sagde, at de pludselig havde en anden far, der ikke sad med børnebørnene og en mobiltelefon."

Han tilføjer, at han håber, at der er flere der får mulighed for at trække stikket i en periode, når de når op i årene.

Hvad har du lært af forløbet?

"Vi skal generelt forholde os til seniorordninger og tage hensyn til folk, der kommer op i årene, der har den rette indstilling og stadig har noget i sig. Men som har brug for at arbejde lidt færre timer. Der er andet i livet end arbejde."

Bjarne Riis rykker op i hierakiet hos Crayon og ud i verden 

Crayon i direktørskifte: Henter ny boss ind fra orlov 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også