Buddhistisk topchef skal gennemføre vækstplan i it-selskab

Conscia venter at vokse til det dobbelte i år sammenholdt med for bare tre år siden. Bag de store ambitioner står en nytiltrådt topchef, der åbent bekender sig til buddhismen i sin ledelsesstil.
Claus Thorsgaard, Conscias nye topchef. | Foto: Jakob Skouboe
Claus Thorsgaard, Conscias nye topchef. | Foto: Jakob Skouboe

"Når du møder en leder på gangen, så arbejder du ikke for ham, han arbejder for dig."

Claus Thorsgaard, Conscias nye topchef, er trådt på scenen foran 135 specialister fra alle dele af selskabets afdelinger i Europa.

ITWatch er med til Conscias årlige 'Technical all hands-dag', der er blevet en tradition, hvor medarbejderne mødes for at diskutere faglige udfordringer. Og der er flere på topniveau med som indlægsholdere, blandt andet Dave Ward, der er teknisk direktør i Ciscos udviklingsafdeling, som er Conscias vigtigste samarbejdspartner.

Conscia leverer netværk, sikkerhedsudstyr og datacentre og er midt i en omfattende vækstplan, som den spritnye topchef Claus Thorsgaard skal gennemføre, og han afslørerede i sit oplæg, at Conscia allerede i år, når året er gået, har fordoblet både omsætning og indtjening i forhold til 2015.

Det er sket gennem en stribe opkøb af selskaber.

Conscia forventer at gå fra 100 mio. euro i omsætning i 2015 til omkring 200 mio. euro i 2018, når året er gået.

Driftsindtjeningen, ebitda, venter selskabet at mere end fordoble fra de 12 mio. euro, man opnåede i 2015.

"Det er en bedrift, vi kan være stolte af," siger Claus Thorsgaard i sin første store præsentation af selskabets strategi foran så mange repræsentanter fra Conscia-koncernen.

En anden tilgang

Thorsgaard er netop tiltrådt posten som afløser for Mogens Bransholm. Og Claus Thorsgaard lægger ret hurtigt sit helt unikke snit på sin præsentation.

Dels med citatet i indledningen, der fortæller, at han er en anderledes topchef. Dels ved at forklare de mange medarbejdere, at han er buddhist, samt at det præger hans ledelse.

Det er ikke ret tit, man hører topchefer gøre dette, men for Claus Thorsgaard ligger det helt naturligt, og er blevet en del af hans ledelsesfilosofi, som han har praktiseret i mange år, forklarer han efterfølgende ITWatch.

"Jeg bringer buddhismen ind i min præsentation, fordi jeg tror på, at man som leder skal give noget af sig selv. Vi er faglige individer, men vi er også mennesker – og ledelse går ud på at være der for folk og guide dem."

Han gentager, at hans tilgang er, at han arbejder for Conscias ansatte og tror på, at er man der for medarbejderne og hjælper dem med at blive succesfulde, så kommer der noget godt ud af det.

"Buddhismen er ikke en religion, der går ud på at prædike og få folk til at gøre forskellige ting. Det er mere, at man som person kommer til den erkendelse, at man vil blive et bedre menneske. Personligt føler jeg, at det at give noget af sig selv er at forbinde sig bedre med folk. Det kan godt være, at jeg er en adm. direktør, men jeg er også et menneske lige som andre," siger Claus Thorsgaard.

Tror ikke på hierakier

Han forklarer, at det blandt andet udspringer af, at han ikke tror på hierakiske organisationer.

"For når alt kommer til alt, så står vi foran en kunde, og vi er ikke mere værd en den værdi, vi tilfører kunden. Her er jeg bare en person, der forhåbentligvis kan tilføre noget værdi."

Hvor meget fylder buddhismen i dit lederskab?

"Den fylder meget. Det betyder ret meget for mig. Indtil for to måneder siden havde jeg en ret stor stilling i en amerikansk virksomhed og en af grundene til, at jeg gjorde karriere der var, at jeg kom med en anden ledelsesstil. Amerikanerne arbejder meget ud fra en "instructive" ledelsesstil, hvor folk får at vide, hvad de skal gøre. Det er meget hierakisk. Det står jeg ikke for."

Påvirker lederskab

Han forklarer, at han ikke går rundt og taler om buddhismen hele tiden, men det er en underlæggende guidance for, hvordan han agerer sammen med ledergruppen.

"Meget af mit lederskab er påvirket af det. Jeg plejer at sige, at ledelse handler om at sætte en retning, skabe vejen derhen og træde væk og lade folk gøre det. Og det gør man ved at inspirere og vise tillid."

Han vurderer, at mange ledere har svært ved dette. De har svært ved at vise tillid og overlade ansvaret.

"Du skal ikke blande dig, ikke inspicere, men give dem rammer og træning for at levere og så lade dem gøre det. Det har nogle svært ved."

Han forklarer, at bagsiden af et lederskab, hvor man blander sig meget og fører kontrol er, at man som leder kun kan blande sig i en vis mængde ting, og så begynder det at blive et problem.

Du skal skabe "One Conscia." Bliver din ledelsesfilosofi en del af det?

"Ja, der er bærende kulturværdier eller filosofier, som skal være gennemgående, og det er en proces, vi skal igennem med mange tilkøbte selskaber. Men der er ikke en måde at gøre det på, der skal være plads til forskelligheder."

Hvornår besluttede du dig for at bringe din private tro ind i dit lederskab?

"Det gjorde jeg meget tidligt. Jeg blev partner i Ernst & Young efter godt fire år, hvilket var utroligt hurtigt. Lige fra starten følte jeg, at det at give noget af mig selv i ledelsesrollen var den rigtige måde at gøre det på," siger Claus Thorsgaard.

"Du kan som topchef godt gemme dig bag en skal, et skrivebord eller et podium, men jeg tror på, at når mennesker 'connecter', så kommer der noget ud af det. Jeg syntes, det virker. Det har jeg valgt at gøre."

Har brug for rammer - ikke instruktioner

Han forklarer, at han altid har været i meget fagligt tunge miljøer, hvor faglige individer ikke har brug for instruktioner, men rammer de kan udfolde sig i.

Men det at åbne op som leder er måske noget, man mere finder i de humanistiske fag og i mindre grad i eksempelvis it-branchen. Eller er jeg galt på den?

"Det kan du måske godt sige. Jeg startede med at læse på RUC og tog en HA, men i virkeligheden læste jeg filosofi, da der er brede rammer på RUC. Derfor læste jeg et halvt år i Guatemala, hvor jeg skrev om indianerne, der blev presset af den økonomiske udvikling. Jeg skrev også om franske filosoffer, så jeg har nok en mere humanistisk rundet tilgang. Så er jeg endt i it, kan man sige."

Du har rejst meget i Indien. Har du mødt Dalai Lama?

"Nej, desværre. Men jeg ville gerne. Det er stadig min store passion. Jeg tror, der er en åndelighed bag det. Vi driver en virksomhed, men vi er mennesker. Derfor er det vigtigste for mig, at vi skal have den rigtige attitude overfor kunder, hinanden og alle andre."

Han overtager ledelsen af et selskab, der er gået fra 100 til 350 ansatte på tre år og fortsat vokser. Nu arbejder ledelsen på strategien for de næste fem år, der har som ledetråd, at Conscia skal bringes op til at være Europas ledende på sit felt.

Conscia kan mærke fokus på it-sikkerhed: Jeg har stampet ovre i hjørnet 

Her er den nye Conscia-topchefs drejebog 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også