"It er ikke længere bare nørdernes paradis"

DE ERFARNE: It-branchen har i Per Koguts tid strakt sig langt ud over kun at være for nørderne, mener direktøren fra it-virksomheden NNIT. Fra at være bag forretningen ér it forretningen i dag, siger han. Ny serie på ITWatch er i fuld gang.
Foto: PR/NNIT
Foto: PR/NNIT
Af Astrid Krysfeldt

Selvom kunstig intelligens også dengang Per Kogut startede på Københavns Universitet i 1983 var et hot emne, så har meget andet ændret sig, mener direktøren i it-virksomheden NNIT.

Det siger Per Kogut i dette første af en række interviews i ITWatch, hvor vi beder erfarne profiler fra it-branchen fortælle, hvordan de holder sig ajour efter mange år i branchen, hvor alt forandres lynhurtigt.

Per Kogut er topchef i NNIT, en rolle han har haft i 11 år. Siden han kom om bord i it-branchen, mener han, at den har udvidet sig til nu ikke længere at kunne gå under en paraply-betegnelse.

"I gamle dage skulle it understøtte forretningen – i dag ér it forretningen. It rykker hele tiden længere og længere op på dagsordenen både i erhvervslivets og i den offentlige sektor, fordi it spiller så afgørende en betydning for virksomheders konkurrencedygtighed og samfundets institutioner," siger han.

Direktøren peger på, at hvis man fortsat kan kalde it-branchen for en branche, så er det én, hvis position er ved at ændre sig.

"It er ikke længere bare nørdernes paradis, det er en livsnerve i samfundet, og vores arbejde nyder stigende anerkendelse," siger han.   

Selv holder han sig ajour i en dynamisk it-verden ved at have en tæt kontakt til sine kunder. Så tæt, at han taler med dem hver dag, fortæller han.

"Kunderne er min primære kanal til at holde mig opdateret, for de sidder midt i digitaliseringsstormens øje og ser, hvor samfundet og erhvervslivet er eller burde være på vej hen med den teknologiske udvikling," siger han. 

Det er ikke kun kunderne, men også de ansatte i NNIT, der er med til at holde deres direktør orienteret. Derudover læser Per Kogut en del bøger og artikler særligt fra amerikanske blade, som i hans optik er godt med på tech- og it-fronten.

"De fleste danske redaktioner har mere eller mindre udsultet området, men der er heldigvis specialmedier, og forhåbentligt er der journalister på de større medier, der vil være med til, at vi får styrket forståelsen af teknologiens værdi for samfundet," siger han. 

Medarbejderne skal mærke, de gør en forskel

Som chef i en dynamisk branche mener Per Kogut, at han har en lige så stor og vigtig opgave, som havde det været en anden type branche, han opererede i.

For han mener, at det er vigtigt at skabe en kultur, hvor hver enkelt medarbejder tydeligt mærker, at vedkommende gør en forskel, uanset hvad de sidder med.

"En sikkerhedsarkitekt laver jo mere end at udrydde sårbarheder; de er med til at øge lægemiddelsikkerheden og forstærke offentlig it, så vi bevarer borgernes tillid til fremtiden," siger han og fortsætter:

"Personligt er jeg også meget optaget af, at medarbejderne skal lære at scanne kundens behov, samtidig med at de skal have plads til at eksekvere med dem for øje," siger han og fortsætter:

"Vores medarbejdere er jo passionerede specialister i rigt mål, der altid drømmer om at bygge en førsteklasses løsning, selvom opgaven nogle gange er at lappe på den eksisterende. Så må man tage snakken og hjælpe kunden til med tiden at forstå værdien af at opgradere."

Han pointerer desuden, at det i NNITs salg til meget regulerede industrier er en forudsætning, at virksomheden lever op til reglerne og kan bære at blive set efter i sømmene.

Været omgivet af dygtige chefer og formænd

Skal Per Kogut pege på, hvem der har inspireret ham gennem hans karriere, så findes de blandt de blandt de folk, han har arbejdet for.

"Det er både nuværende og tidligere formænd samt internationale chefer, der har haft mod på at stole på mig, fortælle mig om mine fejl og mangler, men også bakket op omkring mine forcer."

"Tillid til mig som chef allerede fra 1989 gjorde en stor forskel for mig. Men det kræver også mod at "suge" erfaring ud af dem, som har noget at byde på, og jeg har heldigvis være begunstiget af altid at være omgivet mange dygtige chefer og formænd," siger han.

Derudover læser han også bøger om Churchill, Kierkegaard og Nietzsche.

"Og ja det lagrer sig, men forbilleder er de altså ikke. Der er jeg alt for pragmatisk anlagt, jeg tror på, at det nærværende og samtidige er mest oplagt. Ellers var tingene nok sket tidligere, hvis alt altså kunne relateres til tidligere koryfæer. Men respekt for dem som har dem som forbilleder, jeg lever bare i 2018."

Samtidigt med, at NNIT er blevet en international virksomhed med over 800 ansatte i Kina og yderligere 800 fordelt på Filippinerne, USA og rundt om i Europa, erkender Per Kogut, at selvom han elsker den tætte kontakt med både kunder og medarbejdere, så er det en udfordring for ham at holde trit med dem alle.

"Mange kunder anvender mig og NNIT's indsigt i, hvordan de mange hypoteser om cloud, disruption og digital transformation er mulige i den virkelige verden og ikke kun på en slide eller i teorien. Det er min NNIT-udfordring. Privat er det helt klart at kontinuerligt sikre arbejde/familie-balancen," siger han.

Napatech skal rette strategien til efter flere skuffende resultater 

TDC gafler direktør til erhvervsforretningen hos konkurrent 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Photo: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også