Løkkes Disruptionråd starter sit arbejde med at slå robotterne

Tirsdag indleder Disruptionrådet for første gang sit egentlige arbejde med at bevare og skabe arbejdspladser.
Foto: Ritzau Scanpix/Stine Bidstrup
Foto: Ritzau Scanpix/Stine Bidstrup
AF RITZAU

Disruptionrådets medlemmer besøgte mandag virksomheden QuickTube på Fyn. Den har investeret millioner i en ny 3D-rørlaserskærer. 

I virksomheden er en maskinarbejder efteruddannet i at styre en af Nordens største 3D-laserskærere.

"Den her virksomhed repræsenterer den udfordring, som hele det danske samfund står overfor, nemlig at vi skal tage den nye teknologi i brug. Vi skal gribe fremtiden på en måde, hvor alle kommer med," siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde, efter at Disruptionrådet har indledt sit egentlige arbejde.

Begrebet disruption bruges til at beskrive, hvordan eksempelvis ny teknologi pludselig kan skabe store forandringer for virksomheder eller brancher.

Efter to forberedende møder i rådet har medlemmerne denne gang taget fat på det egentlige arbejde med at bevare arbejdspladser og skabe plads til nye i ly af den teknologiske udvikling.

Regeringspartiet Liberal Alliance har kritiseret, at kørselstjenesten Uber endte med at måtte lade livet. Men statsministeren fremhæver behovet for at holde fast i den danske model.

"Jeg er ikke i tvivl om, at en af vores allerstørste konkurrencefordele i Danmark er vores arbejdsmarked. Den helt unikke balance mellem dynamik og tryghed," siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren lægger vægt på, at rådet kommer rundt i hele landet. Det er baggrunden for, at mødet denne gang foregår i Nyborg på Fyn.

Disruption uhåndgribeligt

Han fremhæver, at selv om begrebet disruption kan være noget uhåndgribeligt, så har rådets arbejde allerede kastet konkret politik af sig. Han henviser til initiativer på regeringens finanslovsforslag og udspillet om deleøkonomi.

Mandag præsenterede regeringen et nyt udspil til en deleøkonomisk strategi. Det er en del af rådets samlede strategi, der præsenteres i slutningen af 2018, når rådet afslutter sit arbejde.

Rådet har lagt en arbejdsplan med fem temaer.

De handler om nye teknologier og forretningsmodeller, fremtidens kompetencer, frihandel og udenlandsk arbejdskraft, rammevilkår for virksomheder og iværksættere samt slutteligt fremtidens arbejdsmodel.

Den kalder statsministeren for "flexicurity 4,0". Den danske model er kendt ved, at det er nemt at hyre og fyre folk. Modellen bliver vigtig at holde fast i, så der fortsat er ordnede forhold, og så alle danskere får del i udviklingen.

"Hvordan kan vi holde fast i den styrke i en verden i forandring? Det er vigtigt," siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Stor søgning til "disruption"-uddannelse

Det vil Hella Joof i Disruptionsrådet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også