ITWatch

Energistyrelsen behandler to ansøgninger om dispensation fra roaming-reglerne

Udover Plenti har et andet teleselskab anmodet om en dispensation fra EU's roaming-regler, fortæller Energistyrelsen. Her holder man nøje øje med, om teleselskabernes produkter lever op til de nye regler.

Foto: PR/TDC/Uffe Weng

Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra teleselskaber, som vil undtages fra EU's nye roaming-regler.

Plenti har bekræftet overfor ITWatch at være et af dem, men hvem det andet er, vil Jakob Henrik Juul, kontorchef i Center for Tele, ikke sige.

"Ingen af de to ansøgninger er færdigbehandlet endnu," forklarer han til ITWatch.

De nye regler forbyder teleselskaberne at udskrive en ekstraregning, når kunderne bruger data i udlandet, men det er muligt for nogle selskaber at slippe for reglerne, hvis den nationale tilsynsmyndighed vurderer, at selskabets "indenlandske afregningsmodel bliver undermineret."

Med andre ord kan selskaberne få dispensation fra reglerne, hvis det kan dokumenteres, at selskabet ikke kan få dækket sine omkostninger og dermed vil få underskud ved at følge reglerne.

Jakob Henrik Juul, forklarer, at teleselskaberne selv skal spille ud med, hvor stor en ekstraregning de vil udskrive til kunden for EU-roaming, hvis de får en dispensation. Og så vil Energistyrelsen tage stilling til, om det er rimeligt.

"De skal komme med et bud på, hvad den rette pris ville være på sådan et tillæg, og det skal være under engrosprisloftet," siger han med henvisning til den makspris, som et selskab kan betale en udenlandsk teleoperatør, når en kunde bruger data i EU.

Holder øje med produkterne

Udover at skulle behandle de to ansøgninger om dispensation følger Energistyrelsen også nøje med i, hvordan det går med at efterleve de nye roaming-regler. Det sker ved at kigge på en fjerdedel af landets 69 aktive mobiloperatørers produkter.

"Vi har ud fra markedsandele udvalgt de største, så har vi udvalgt dem, hvor vi har modtaget klager, og endelig seks tilfældigt," forklarer Jakob Henrik Juul.

Hvis Energistyrelsen støder på et produkt, der ser ud til at være på kant med eller ligefrem bryde med reglerne, så tager de kontakt til selskabet bag for at få en redegørelse.

"Hvis vi stadig mener, at de eksempelvis opkræver merbetaling for at muliggøre roaming, så kan vi give dem et påbud. Og hvis de ikke efterkommer det, så kan vi ultimativt give dem tvangsbøder," lyder det fra Jakob Henrik Juul.

Plenti søger dispensation fra EU's roaming-regler

Finland klar til at droppe EU's roaming-regler 

Telmore vil tilbyde nationale abonnementer 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs