Regionerne vil have milliardinvestering i ny teknologi

Det danske sundhedsvæsen skal have en teknologisk opgradering, mener regionerne. De opfordrer derfor regeringen til at etablere et offentligt investeringsprogram.
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

Kunstig intelligens (AI) og avanceret dataanalyse, selvdiagnosticering og fjernkonsultationer. Det er blot nogle af teknologiske løsninger, som Danske Regioner foreslår i et nyt investeringsprogram.

"Hvis vi skal drage nytte af teknologiens potentialer på tværs af sundhedssektoren, kræver det store strategiske satsninger med massive investeringer," lyder det i et notat fra Danske Regioner.

Regionerne, der driver de danske sygehuse, mener derfor, at regeringen skal iværksætte et fællesoffentligt investeringsprogram til fire mia. kr. Den udgift kan de ikke bære selv, fremgår det af notatet:

"Det er ikke muligt for regionerne at foretage de nødvendige investeringer inden for de nuværende stramme, økonomiske rammer, særligt på anlægsområdet. Skal teknologien for alvor understøtte en sammenhængende og sømløs sundhedssektor, er der behov for større og mere langsigtede investeringer."

Fødderne plantet i skattekisten

It-brancheorganisationen, It-Branchen byder regionernes opfordring velkommen:

"Vores sundhedssystem står over for en kæmpe omvæltning i takt med, at vi får flere ældre og flere kronikere i samfundet. Hvis ikke vi genopfinder den måde, vi leverer sundhedsydelser på, har vi i fremtiden ikke engang råd til den service, som borgerne oplever i dag," udtaler Freddy Lykke, formand for IT-Branchens Sundheds-it udvalg i en pressemeddelelse.

Organisationen peger på Sverige, hvor man allerede er i gang med samme øvelse. I Sverige regner man med at kunne spare 180 mia. kr. over 10 år – bare ved at udbrede allerede kendt og testet teknologi til flere områder i sundhedssektoren.

"Vi taler mange gange om guldet for enden af den teknologiske regnbue, men i det her tilfælde står vi stort set med fødderne plantet i skattekisten. For mange af løsningerne findes allerede. Vi skal bare blive bedre til bruge dem, så kan vi give bedre service overfor borgerne og spare sundhedsvæsenet for rigtigt mange penge," siger Freddy Lykke.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også