Standardløsninger skal drive it-udviklingen

Blandt de deltagende virksomheder ved dette års Offentlig Digitaliseringskonference i Aarhus var der særlig et begreb, der gik igen: Standardisering.
Foto: Pressefoto/Dansk IT
Foto: Pressefoto/Dansk IT

Når man læser om senere års it-skandaler, har et gennemgående kritikpunkt været, at kompleksiteten i de problemfyldte, og til tider kuldsejlede projekter, har været alt for høj.

Læg dertil, at mange projekter er blevet skabt fra bunden med et meget specifikt formål for øje, hvilket blot yderligere har fået prisen til at stige og skabt store forsinkelser - til stor utilfredshed for kunderne.

Svaret er, ifølge flere virksomheder på dette års Offentlig Digitaliseringskonference, i stedet simplicitet og standardisering.

"Problemerne er traditionelt opstået, når man fra offentligt hold har bestilt komplet nye systemer, som skulle laves fra bunden. Bryd projekterne op i mindre bidder, undgå de store implementeringer og lav løbende udvidelser i stedet," lød det fra Anne Dorthe H. Gyldenkærne fra it-virksomheden Omada.

Fra specialisering til standard

Ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde, berørte i sin åbningstale også idéen om simplere systemer, hvor hun desuden talte for en mere nutidssvarende lovgivningen på it-området.

"Enkel og klar lovgivning er forudsætning for succesfuld digitalisering. Kompleks lovgivning er det, der giver komplekse løsninger, og it fungerer bedst, når det er simplest," lød det fra ministeren.

Årets konference var særdeles velbesøgt med godt 1500 gæster og 63 udstillere, hvoraf danske it-virksomheder tegnede sig for størsteparten af sidstnævnte.

Målet for virksomheder med en stand var naturligvis at fremvise deres produkter og løsninger, og fællesnævneren for størsteparten var et klart fokus på øget standardisering. Ikke blot i de store offentlige projekter, men generelt i den digitale omstilling.

"Digitaliseringen er ikke en proces, hvor vi bare sætter strøm til. Digitaliseringen er en proces, hvor vi bevæger os fra, at noget er uhyre specialiseret til, at det bliver en standardvare," sagde Bjarke Alling, stifter og økonomidirektør i softwarevirksomheden LIGA.

Skabe tryghed blandt kunderne

Mens mange af oplæggene, som hovedsageligt henvendte sig til offentlige aktører, omhandlede case-eksempler på digital omstilling i det offentlige og debatter om digitaliseringen af samfundet, så var der for virksomhederne et andet behov.

Det handlede i høj grad om at vise kunderne, at man er i stand til at varetage nye opgaver i offentligt regi.

"Der bliver talt meget i branchen om at undgå de her meget store projekter, som der har været en tendens til at give sig i kast med tidligere," påpegede Jan Skelbæk, direktør for konsulentvirksomheden Miracle.

"Der er en nervøsitet blandt de offentlige kunder helt generelt for ikke at blive den næste i rækken med et fejlbehæftet eller forsinket it-system. Der skal vi ind og skabe tryghed," tilføjede Skelbæk.

Han blev bakket op af Bjarke Alling, der som en lille krølle på konferencen trak en historisk parallel fra den industrielle revolution i det 19. århundrede til dagens digitale omstilling - og hvordan fælles standarder kan være med til at sikre fremtiden i den danske it-branche.

"Styrken i at bruge standarder er grundlaget for al den vækst, vi har oplevet i den vestlige verden de sidste 200 år."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også