Danske it-aktører: De næste skridt med AI Act bliver afgørende for værdien

Tre toneangivende stemmer fra det danske AI-økosystem er forsigtigt begejstrede. 
Mikael Munck er stifter og administrerende direktør i 2021.ai. | Foto: Gregers Tycho
Mikael Munck er stifter og administrerende direktør i 2021.ai. | Foto: Gregers Tycho

Få dage før EU’s regeringschefer mødes til topmøde torsdag og fredag i denne uge lykkedes det forhandlere fra Rådet, Parlamentet og Kommissionen at bliver enige om den AI Act, der skal regulere udviklingen og anvendelsen af kunstig intelligens i de 27 EU-lande.

Men for it-industrien er det vigtigt at slå fast, at det kun er en politiske aftale. Sådan sagde direktøren for DI Digital Camiila Ley Valentin kort efter aftalen faldt på plads sent fredag aften.

”Det betyder, at der stadig udstår nogle tekniske forhandlinger, før vi ved, hvordan virksomheder kommer til at efterleve de nye regler. Djævlen ligger i detaljen og vi håber på, at den endelige tekst også viser en risikobaseret og teknologineutral lovgivning,” sagde hun i en udtalelse.

DI Digital mener som andre toneangivende stemmer i det danske AI-økosystem, at hvis europæisk innovation og konkurrencekraft inden for AI skal fastholdes og styrkes, er det afgørende, at vi regulerer brugen af teknologien og ikke teknologien i sig selv. 

Casper Wilstrup er medstifter og administrerende direktør i virksomheden Abzu, der arbejder med udvikling af AI modeller, som anvendes i blandt andet diagnostisk software og forsikringssoftware.

”Det er ikke forkert at arbejde ud fra et use case baseret princip. Overordnet set ligger det etisk og anvendelsesmæssigt godt,” siger Casper Wilstrup.

Implementeringen er risikoen

”Men risikoen er implementeringen. Hvis den bliver for rigid, så kæntrer hele projektet,” siger han og drager en sammenligning til GDPR.

”Ideen var jo at regulere data-anvendelsen med dataetiske principper. Men implementeringen blev så rigid med procedurer, der skal udføres, at det helt har fjernet fokus på formålet, og alene opleves bøvlet,” siger Casper Wilstrup.

Men omvendt mener han også, at der lige nu er en reel mulighed for, at AI Actens færdiggørelse og implementering kan udvikle sig til at skabe et marked for de små aktører i Europa. Det positive håb er mere end blot et håb hos Mikael Munck.

Han er stifter og administrerende direktør for 2021.ai. En virksomhed der også laver AI modeller, men også har specialiseret sig i ledelse eller governance af AI.

Forhandlernes fleksibilitet er et godt tegn

”Det vigtigste i AI Acten lige nu er den fleksibilitet, der har gjort det mulig at inddrage sprogmodellerne i det reguleringsarbejde, som reelt har været i gang i flere år før vi begyndte at tale om generativ AI sidste år ved denne tid,” siger Mikael Munck.

”Hvis den ånd også gennemsyrer forhandlingerne om de tekniske udeståender, så er vi godt på vej,” siger han og peger på et andet afgørende resultat.

”Vi har allerede nu rimeligt hurtigt måttet arbejde med en bredere definition af AI, og en endnu mere opdelt definition. Det åbner vinduet for, at EU kan håndtere en fremtid, hvor AI udvikles end dog meget hurtigt. Så med en rimelig dynamisk og ikke for restriktiv regulering af AI i EU, kan vi faktisk stå i en forbedret konkurrencesituation i Europa,” siger Mikael Munck.

Åben forskning

Casper Wilstrup peger på det positive i, at der ikke er lagt op til at selve udviklingen eller forskningen i AI modeller (Foundation Models) skal underlægges kontrol. Det ville efter hans mening har dræbt innovationsmulighederne for underskoven i den europæiske it-industri.

”Selvfølgelig kommer der en regulering af AI. Men ved at fokusere på use cases kan det vende den anden vej, så det skubber hele industrien mere i retningen af åbne ressourcer,” siger han.

”Jeg håber, at vi ender der, hvor der lige så nemt for min gode ven i Nigeria at downloade en sprogmodel i fremtiden, som en database i dag. Så kan alle gå i gang med at udvikle og skabe værdi,” siger Casper Wilstrup.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også