Meta taber sag om millionbøder til norsk datatilsyn

Meta havde anmodet Oslo tingrett om et midlertidigt forbud mod datatilsynets dagbøder. Meta fik ikke medhold.
Meta taber en armlægning mod det norske datatilsyno og har nu også tabt en sag om dagbøder. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Meta taber en armlægning mod det norske datatilsyno og har nu også tabt en sag om dagbøder. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Ritzau

Det norske datatilsyns beslutning om at udstede daglige millionbøder til Meta, der ejer Instagram og Facebook, er valid.

Sådan lyder afgørelsen fra Oslo tingrett, skriver Datatilsynet i Norge til Ritzau.

Det norske datatilsyn begyndte at udstede daglige millionbøder til Meta Platforms 14. august for brud på databeskyttelsesregler.

Meta havde anmodet Oslo tingrett om et midlertidigt forbud mod datatilsynets dagbøder, indtil spørgsmålet om lovligheden blev endeligt afgjort i retsvæsenet.

Hvis Meta fik medhold i sin anmodning, betød det, at Meta ikke skulle betale dagbøderne før en fuld retssag på et senere tidspunkt. Men Meta fik altså ikke medhold i sagen, der løb fra 23. til 24. august.

”Vi er meget tilfredse med rettens afgørelse og resultat. Det er en stor sejr for personers databeskyttelsesrettigheder, lyder det fra tilsynets generaldirektør,” Line Coll, i en skriftlig kommentar.

Dagbøderne kommer, fordi Meta Platforms eksempelvis indsamler data om, hvor brugerne befinder sig, og bruger det til at rette reklamer mod brugere på platformene.

Beløbet på bøderne svarer til 668.400 danske kroner per dag.

Det var allerede midt i juli, at Datatilsynet i Norge gjorde det klart, at det mente, at Meta brød reglerne for dataindsamling af dets brugere.

Dengang skrev Datatilsynet, at techgiganten ville få frem til 4. august til at få rettet op på sin praksis.

Dagbøderne løber i første omgang frem til 3. november. Det giver dermed Norge mulighed for i alt at skrive bøder på 81 millioner norske kroner. Det svarer til godt 54,1 million danske kroner.

Ordningen kan dog gøres permanent, hvis Datatilsynet bringer sagen for Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB). EDPB kan beslutte, at dagbøderne skal fortsætte, indtil Meta retter op på praksis.

”Det er noget, vi overvejer at gøre. I så fald vil det være meget mere effektivt, end at de enkelte lande træffer deres egne beslutninger, lød det fra det norske datatilsyns internationale chef, Tobias Judin,” i august.

Det norske nyhedsbureau NTB skriver, at Meta skal betale staten 235.200 norske kroner i sagsomkostninger jævnfør onsdagens kendelse fra Oslo tingrett. Beløbet skal betales indenfor to uger.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåFoto: PR / NNIT

NNIT skal hyre bundter af cloud-folk

For abonnenter