"Mangel på kvinder i tech er en enorm ligestillingsudfordring"

Ikke alle danske it-virksomheder er attraktive for kvinder, mener Marie Bjerre, landets digitaliseringsminister. Hun varsler ikke nye krav og indgreb. Løsningen skal komme fra virksomhederne selv
Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) besøgte onsdag EG i Ballerup. | Foto: Lars Krabbe
Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) besøgte onsdag EG i Ballerup. | Foto: Lars Krabbe

Manglen på kvinder i den danske it-branche er et meget stort problem for industrien, for det vidner om, at mange virksomheder ganske enkelt ikke er attraktive for kvinder at arbejde i, mener digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V). 

Men det skal ændres, for dels at sikre ligestilling mellem køn, men også for at sikre industrien den nødvendige arbejdskraft, den skriger på.

Det siger digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) i dette interview med ITWatch, som foregår hos softwarehuset EG, der netop har oplevet at kunne tiltrække flere kvinder end gennemsnittet i industrien. 

Derfor var ministeren forbi selskabets hovedsæde i Ballerup for at udspørge selskabets topchef, Mikkel Bardram, samt EG’s HR-direktør, Tina Bodin, om selskabets erfaringer. 

ITWatch’ udsendte deltog i mødet og efter mødet sagde ministeren:

”Mangel på kvinder i tech er en enorm ligestillingsudfordring,” siger hun.

”Løser vi den, får vi løst en af de helt store udfordringer i tech-branchen, nemlig mangel på arbejdskraft.” 

Hun siger, at der er en barriere i industrien, der holder kvinder ude.

”Kan vi bryde denne barriere, kan vi løse tech-industriens helt store udfordring.”

Ikke tvang

Du er minister i en flertalsregering. Kommer du med nye regler på dette område for at løse dette?

”Jeg har selv den grundlæggende holdning, at ligestilling ikke er noget, vi kan opnå alene med tvang og regler. Det er noget, man skal føle og opleve. Vi har formelt set ligestilling i Danmark, men det nytter ikke noget, hvis man oplever barrierer,” siger ministeren. 

Hun mener, at arbejdspladserne selv skal gøre sig attraktive for begge køn.

”Det nytter ikke noget, hvis man kommer til en arbejdsplads, hvor det fornemmes, at man ikke kan være kvinde. Hvor man oplever sig diskrimineret. Man kan se, at der er barrierer i denne industri. Barrierer der gør, at kvinder ikke vil dette fag.”

Men ministeren taler om kulturændring som det stærkeste middel til en forandring.

”Man kan godt regulere, men det skal understøtte en kulturændring. Der kan være virksomheder, hvor en kulturændring ikke sker, og her kan eksempelvis måltal for kvindelige ansatte være en mulighed.”

Har du konkrete initiativer klar i skuffen på dette område?

”Nej, jeg kommer ikke med nye måltal og krav. 1. januar er det blevet et krav, at alle større virksomheder skal lave måltal og politikker for diversitet, og jeg mener, vi skal se dette virke først.”

Hun siger, at det kan give en meget negativ slagside med det, hun kalder krav, der kommer ovenfra og virker som tvang. 

”Det kan blive meget kontraproduktivt. For det skal ikke hæmme en karriereudvikling for mænd, men det skal understøtte ligestilling. Vi skal have lige muligheder uanset køn.”

Så hvad bliver din rolle? Sidder du og venter på at dette sker?

”Min rolle er, at understøtte en god kulturforandring.”

Hun forklarer, at hun mener, det virker og nævner tiltagene om øremærket barsel til mænd.

”Før oplevede mænd, at det var svært at tage barsel. Der var ikke kultur for det, og man blev mødt af uvilje mod det på nogle arbejdspladser. Omvendt mødes kvinder med fordomme om, at man er en dårlig mor, hvis man ikke tager 12 måneders barsel.”

Hun bruger eksemplet som et sted, hvor et målrettet indgreb har understøttet en kulturændring, hvor det er blevet mere acceptabelt for mænd at tage barsel og for kvinder måske at erkende, at man hellere vil vende hurtigere tilbage til jobbet.

”Sådanne tiltag er jeg interesseret i,” siger Marie Bjerre.

Foto: Lars Krabbe
Foto: Lars Krabbe

Skal komme indefra

Men kvoter er du ikke ret begejstret for, når det handler om, at få flere kvinder ind i branchen?

”Nej, det mener jeg ikke, er det rigtige. Vi skal understøtte en kulturændring på arbejdspladserne, og det kan ikke ske med tvang. Kvinder skal føle, at de kommer til en arbejdsplads, hvor de reelt har lyst til at arbejde. Vi skal derhen, og det er stærkere gennem kulturforandring understøttet af initiativer.”

Så du afspiller dig selv muligheden for at være en handlekraftig minister her?

”Nej, det syntes jeg ikke. Det er tværtimod meget stærkere at sende signalet om, at en kulturændring står meget stærkere end krav og tvang. Vi skal have skabt, at det kommer nedefra og indefra. Det skal komme indefra i virksomhederne. De skal være attraktive arbejdspladser for alle.”

Hvordan ser du på eksempelvis indvandring for at løse manglen på ansatte i it-branchen?

”Det er et fokusområde for mig. Det skal det være, for det er et afgørende parameter for, at vi kan få digitaliseret det offentlige og private virksomheder.”

At hente specialister ind fra udlandet?

”At hente kompetencer generelt. Det kommer til at indgå i den digitaliseringsstrategi, der kommer til efteråret. Her kommer kompetencer bredt til at fylde meget. Vi ser på, at man sætter ind i folkeskolen og lignende, men også, at vi skal se på mere indvandring.”

Der er en generel mangel på unge mennesker. Det så vi med fremsættelsen af regeringens store sundhedspakke, hvor kritikken gik på, at man ikke har bud på at løse manglen på sygeplejersker. Er dette ikke et nulsumsspil, hvor alle reelt forsøger at lokke de samme lille gruppe unge til sig?

”Jo, det er problemet. Det er overalt, også på det grønne område. Men her spiller mit ansvarsområde, det digitale, en nøglerolle ved, at man automatiserer mere og frisætter arbejdskraft,” siger ministeren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også