It-ordfører: "Der har ikke været nogle it-problematikker på dagsorden på Borgen"

En af folketingets få it-ordfører står til ikke at komme ind efter valget. Efter tre år på Christiansborg efterspørger han mere debat og mere viden hos politikerne.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Efter tre år på Christiansborg står den Radikale it-ordfører, Stinus Lindgreen, til at ryge ud af Folketinget efter valget tirsdag.

Med en baggrund som datalog bad Stinus Lindgreen selv om at blive it-ordfører i partiet. Det er et ordførerskab, flere andre partier slet ikke har. Det undrer Stinus Lindgren, men det viser sig ganske tydeligt i det daglige arbejde på Borgen.

”Der har ikke rigtig været nogle it-problematikker på dagsorden på Borgen. Det har mest bare været udrulning af fiber og sådan noget. Det er virkelig besynderligt, for it er jo over det hele. Vi er et gennemdigitaliseret land, så der bør selvfølgelig være fokus på, hvad det betyder,” siger Stinus Lindgreen.

Stinus Lindgreen er opstillet for Radikale Venstre i Københavns Omegn. Det er en valgkreds, hvor også partiets formand, Sofie Carsten Nielsen er på valg som spidskandidat. Hun spås også til at ryge ud af Folketinget, fordi Radikale Venstres ifølge prognoserne slet ikke får et mandat i kredsen.

Hovedløs digitalisering

Dermed ser det svært ud for folketingets eneste it-ordfører med en reel it-baggrund og viden om de problematikker, han selv mener er relevante at tage op til diskussion.

”Vi er nødt til at tage en snak om, hvorfor, hvornår og hvordan vi digitaliserer,” siger Stinus Lindgreen og uddyber:

”Hvordan sørger vi for, at vi ikke glemmer dem, der ikke bruger it og ikke føler det lige så naturligt? Når man ser på den måde, vi ruller ting ud på, så er vi jo ikke lykkedes med det. Du aner ikke, hvornår dine børn skal i skole, hvis ikke du har Aula.”

Stinus Lindgren nævner også coronapasset som et eksempel på helt unødvendig digitalisering. I mange år har haft et velfungerende vaccinekort, som WHO har udarbejdet i en rejseudgave også.

Altså var en et coronapas baseret på en app teoretisk unødvendig og satte bare den digitale underklasse i en svær situation. Det er den slags vigtige debatter, der er en mangelvare ifølge Stinus Lindgreen.

”Forleden var jeg til to it-politiske debatter hos fagforeningen IDA og Dansk-IT, og der tænkte jeg virkelig, at det var præcis den slags debatter, vi burde have på Borgen, men det har vi bare ikke,” siger Stinus Lindgreen.

Nej til it-ministerium

En af de ting, der har været til debat, om som Stinus Lindgren bestemt ikke går ind for, er oprettelsen af et it-ministerie.

Selvom it er vigtigt, så går det så meget på tværs af alle områder, at man bør rette fokus på den generelle viden på området i stedet.

”It går på tværs. Det er sundhed, forsvar, børn og unge. Det er det hele, så jeg tror mere, at man skal opkvalificere politikernes viden på området frem for at oprette et selvstændigt ministerium,” siger Stinus Lindgreen og fortsætter:

”Da vi havde diskussionen om smittestop-appen, spurgte jeg om, hvorfor vi ikke valgte open source, og automatreaktionen om frygt for manglende sikkerhed viste bare, at viden på området mangler hos flere af politikerne.”

Til gengæld er Stinus Lindgren helt med på baggrunden for det for nyligt nedsatte Digitaliseringsråd, der har Microsofts direktør Nana Bule som formand.

Grundlaget for rådet er at holde øje med de offentlige it-projekter, men Stinus Lindgren mener, at man kan gå endnu længere.

”Jeg ville udvide deres opdrag til også at undersøge de projekter, der er gået galt tidligere. Vi skal have noget læring ud af det. Hvorfor bliver det dyrere? Hvorfor går det galt?” siger Stinus Lindgreen.

Ud af folketingets 13 partier har kun 7 partier en it-ordfører. Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Enhedslisten, Frie Grønne, Moderaterne, Danmarksdemokraterne er de partier, der ikke har en it-ordfører.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også