ITWatch

Politisk flertal sænker elafgiften – virksomheder kan udskyde elregning

Elafgiften sænkes til EU’s minimumssats, og husholdninger og virksomheder får adgang til at udskyde dele af deres energiregning, er bredt politisk flertal blevet enig om.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Elafgiften bliver banket i bund, det skal være muligt at indefryse dele af energiregningen, og så skal der være en økonomisk håndsrækning til børnefamilier.

Alt sammen på grund af den galopperende inflation.

Det er resultatet af en politisk aftale om såkaldt vinterhjælp, som et bredt flertal i Folketinget fredag præsenterer i Finansministeriet.

”Danskerne er hårdt ramt af inflationen. Det mærkes allerede nu. Vi kan se ind i en vinter, hvor det vil være endnu mere markant,” siger finansminister Nicolai Wammen (S).

”Det er vigtigt, at vi ikke puster til inflationen, men at vi samtidig med at vi hjælper danskerne, holder Danmark på ret kurs. Og det gør vi med den her aftale,” siger han ved præsentationen.

Med i aftalen er regeringen, Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Aftalen er kommet i stand, efter at den stigende inflation - blandt andet som følge af Ruslands invasion af Ukraine i februar - har sendt blandt andet energipriserne voldsomt i vejret.

Elafgiften i bund

Et af hovedelementerne i aftalen er, at elafgiften midlertidigt bliver barberet kraftigt ned i første halvår af 2023.

Konkret falder afgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time for private forbrugere. Det svarer til EU’s minimumssats. For virksomheder er elafgiften i forvejen tæt på EU’s minimumssats.

Sænkelsen af elafgiften kommer til at koste statskassen 3,5 milliarder kroner.

Energiregning kan udskydes

Herudover bliver den såkaldte indefrysningsordning også indført for husholdninger og desuden også for virksomheder.

De får mulighed for at indefryse en del af deres energiregning og betale den tilbage på et senere tidspunkt.

Højere børnecheck

Aftalen indebærer også hjælp til børnefamilier, som er blevet ramt af de stigende priser.

Børne- og ungeydelsen, også kaldet børnechecken, bliver forhøjet med 660 kroner per barn. Pengene bliver udbetalt i januar næste år, og det koster statskassen 600 millioner kroner næste år.

Der er i alt initiativer for omkring fem milliarder kroner i aftalen om vinterhjælp.

Dan Jørgensen: Virksomheder skal mærke ”markant sænkning af elregningerne”

Årets elektronikbrag vred sig under krig og chipkrise

Mere fra ITWatch

Organisation øger presset på tidligere KMD-chef i propaganda-sag

Journalistorganisationen Reportere Uden Grænser (RSF) kalder nu på de franske myndigheder for at beordre, at Eutelsat, der har den tidligere KMD-boss Eva Berneke som topchef, skal stoppe med at videresende tre russiske propagandakanaler, som virksomheden har modtaget kritik for i den seneste tid.

Milliarddistributør henter bedste resultat i 30 år

En vellykket ekspansion i Norden betyder, at en af landets største distributører henter sit bedste afkast nogensinde. Særligt det svenske marked trækker en betydelig bedre indtjening hjem til selskabet sammenlignet med den danske indtjening. ”Der er altid en krig på priserne her i landet, sådan er det,” siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs