Efter flere skandaler vil regeringen tøjle it-projekter i skattevæsenet

70 it-systemer i skattevæsenet er forældede. Ekspertgruppe anbefaler at få skruet ned for nye it-projekter, indtil de gamle er moderniseret.
Skatteminister Jeppe Bruus. | Foto: Jonathan Damslund
Skatteminister Jeppe Bruus. | Foto: Jonathan Damslund
AF JESPER HØBERG

Der skal tages et opgør med skattevæsenets hidtidige praksis med at søsætte kæmpestore it-projekter.

Det siger skatteminister Jeppe Bruus, der efter planen vil indkalde til politiske forhandlinger om en flerårsaftale om skattevæsenet umiddelbart efter sommerferien, med mindre et folketingsvalg kommer på tværs.

Inden forhandlingerne har en ekspertgruppe lavet en rapport med anbefalinger, og den lægger bl.a. op til at lægge et loft over, hvor mange it-projekter der kan iværksættes.

Formålet er at skabe mere ro og realisme om forventningerne til skattevæsenets it-organisation samt at skabe rum til at indlede en tiltrængt modernisering af en lang række ældre, men vitale systemer.

”It er en akilleshæl i forhold til genopretningen af skattevæsenet, og det har i virkeligheden også har været en del af årsagen til de udfordringer, som skatteforvaltningen har stået i. Så jeg synes, det virker meget klogt at skabe ro om de store projekter, der kører, og ikke starte forfra med nye kæmpe it-projekter,” siger Jeppe Bruus.

It-problemer har været en væsentlig del af forklaringen på kaosset i ejendomsvurderingerne og gældsinddrivelsen, og samtidig har det været kendt i årevis, at en lang række eksisterende it-systemer er stærkt forældede.

Ifølge ekspertrapporten bruger skattevæsenet omkring 230 it-systemer, hvoraf 70 er kendetegnet ved »komplekse systemsammenhænge, forældet teknisk design og teknologi, manglende dokumentation samt leverandørafhængighed, herunder afhængighed af enkeltpersoner.«

Situationen er så alvorlig, at der ikke er nogen vej uden om at bruge endnu flere penge på skattevæsenet, lyder det fra regeringens støtteparti Enhedslisten.

”Vi har et kæmpe efterslæb på it og på at skabe en god regelefterlevelse. Vi er roligt i gang med at skubbe tingene i den rigtige retning, men der er stadig mange års arbejde foran os, og det kommer til at koste mange milliarder de kommende år,” siger partiets skatteordfører Rune Lund.

Apple på trapperne med obligationssalg for 40 mia. kr.

Nye Nasdaq-regler skal styrke tilliden til First North

Sentia varsler prisstigninger på grund af elpriser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også