ITWatch

EU vil styrke digitalt diplomati og have plads i Silicon Valley

Ligesom Danmark tidligere har gjort, vil EU nu også styrke diplomatiet over for store tech-virksomheder.

Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP / AFP

EU skal have en repræsentation i Silicon Valley, så man kan tale direkte med de største tech-virksomheder i verden. Det er en del af EU’s kommende politik på området for digitalt diplomati. Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Han deltog mandag i et udenrigsministermøde i Bruxelles, hvor konklusionerne om digitalt diplomati blev vedtaget.

”Jeg er rigtig glad for, at vi nu er enige om, at EU skal have en stærk rolle i forhold til det, vi kalder tech-diplomati.”

”EU skal ud at kæmpe for vores værdier og sikre, at tech-industrien overholder demokratiske standarder,” siger Jeppe Kofod (S).

Menneskerettigheder og demokrati står centralt i den diplomatiske plan. Et af målene er at få tech-virksomheder med på EU’s dagsorden om at fremme demokrati, menneskerettigheder og europæiske værdier.

Fra dansk side har der igennem flere år været et særligt fokus på verdens tech-hovedstad i Silicon Valley i USA.

I 2017 blev Danmark det første land, der oprettede en post som tech-ambassadør. Daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fremhævede i den forbindelse, at nogle virksomheder var blevet så store, at de økonomisk kunne sammenlignes med mindre lande.

Og flere af dem - som Google, Amazon, Apple og Meta (dengang Facebook) - var blevet så store, at de kunne påvirke danskernes hverdag.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at de store tech-virksomheder også tjener de samme værdier, som Danmark og EU ønsker at fremme, siger Jeppe Kofod.

”Teknologi kan bruges til at fremme demokrati, men også til at slå ned på demokrati og befolkninger rundt omkring. Det er rigtig godt, at det nu kommer ind i EU’s politik. Det har vi presset hårdt på for fra dansk side. Og det vil spejle det, vi nu igennem flere år har gjort i dansk politik,” siger Jeppe Kofod.

Han understreger dog samtidig, at EU ud over diplomati og samtale skal lovgive over for tech-virksomhederne og fastsætte konkrete regler, der eksempelvis vil beskytte EU-borgernes data.

”Vi skal ikke bare lade andre sætte reglerne for os. Vi er demokratier, og vi kæmper for en mere demokratisk verden,” siger Jeppe Kofod.

EU-Parlamentet stemte tidligere på måneden ja til et regelsæt, der øger tech-selskabers ansvar for onlineindhold.

De nye regler stiller skærpede krav til selskaber om at fjerne ulovligt indhold og undlade at fremme det i søgemaskiner, hvis det ligger på andre platforme.

Reglerne ventes at blive endeligt godkendt på et ministermøde i september.

Formand for techkommission kalder EU-lov om sociale medier for vag

Ny EU-lovgivning sætter tommeskruer på techgiganter

Mere fra ITWatch

Relatel skifter direktør efter halvandet år

På mandag takker Casper Bøyesen af og bliver erstattet af Anders Kjær-Jensen i Nuuday-ejede Relatel. Den tidligere Eesy-direktør vil ikke revolutionere forretningen, men digitalisere sig til succes.

Snapchat indfører overvågningsfunktion

Efter sager om narkosalg og grooming tilføjer det sociale medie nu ny funktion, der skal give forældre mulighed for at følge med i, hvem deres børn kommunikerer med på Snapchat.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs