Minister afviser DF's forslag om målrettet 5G-pulje

Regeringen mener ikke, at det er nødvendigt med en pulje målrettet 5G-projekter. Der findes allerede støttemuligheder, lyder det fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), som dermed skyder DF-forslaget ned.
Dan Jørgensen og resten af regeringen bakker ikke op om Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at oprette en særskilt 5G-pulje. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Dan Jørgensen og resten af regeringen bakker ikke op om Dansk Folkepartis beslutningsforslag om at oprette en særskilt 5G-pulje. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Støttemulighederne eksisterer allerede, så derfor er der ikke behov for en ny pulje målrettet 5G-teknologien.

Så klar var beskeden, da klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i sidste uge afviste Dansk Folkepartis forslag om at oprette en særlig 5G-pulje.

"Derfor kan regeringen ikke støtte beslutningsforslaget," lød det fra ministeren i folketingssalen.

Det skete under 1. behandling af forslaget, der oprindeligt blev fremsat i februar.

Fra sin plads i folketingssalen understregede Dan Jørgensen, at regeringen deler ønsket om, at Danmark får et stærkt mobilnet, der kan give maksimal udnyttelse af digitaliseringen og høste dens frugter.

"Jeg mener dog ikke, at forslaget om at oprette en såkaldt 5G-pulje er det rigtige middel til at nå målet. Der findes allerede en række danske og europæiske støttemuligheder til innovative projekter og forsøg med digital infrastruktur, herunder 5G," fastslog Dan Jørgensen.

Han henviste blandt andet til Innovationsfonden og EU's Horizon 2020-program som eksempler på eksisterende støttemuligheder.

I modstrid med budgetloven

Dansk Folkeparti præsenterede 7. februar forslaget, der skulle afsætte 300 mio. kr. over en treårig periode til test og udbygning af 5G-teknologien.

Målet er, at midlerne skal gøre det muligt at indhente et digitalt efterslæb herhjemme sammenlignet med de andre nordiske lande, USA og Storbritannien.

Finansieringen skulle ifølge partiets teleordfører Dennis Flydtkjær komme fra de kommende 3,5 GHz-frekvensauktioner, som Energistyrelsen efter planen skal afholde i år.

"Jeg synes, at det er en god krydsfinansiering. Det er teleselskaberne, der køber licenserne, og en del af de penge, vi får fra auktionerne, bruger vi til at skabe innovation på området, så det på en måde går tilbage til branchen," forklarede Dennis Flydtkjær til ITWatch i februar.

Den model er dog på kant af budgetloven ifølge Dan Jørgensen. Han pegede på, at det ikke er lovligt at anvende indtægter fra frekvensauktionen til en ny udgift i form af en 5G-pulje. En sådan skal i stedet finansieres over finansloven.

Samtidig er forslaget fra DF i strid med principperne om markedsbaseret og teknologineutral udrulning, fastslog Dan Jørgensen (S).

"Regeringen mener, at forslaget som fremsat her er på kant med begge principper, fordi der lægges op til, at vi med statslige støttemidler skal understøtte efterspørgslen og innovation inden for en bestemt teknologi, nemlig 5G."

Telebranchen støtter forslag

Forslaget fra Dansk Folkeparti mødte bred opbakning fra telebranchen, hvor både IT-Branchen og Dansk Industri roste initiativet.

Her lagde man vægt på, at 5G-teknologien rummer store muligheder for særligt erhvervslivet. Derfor er det vigtigt, at Danmark øger investeringerne på området for ikke at sakke agterud i forhold til udlandet.

Netop branchens begejstring betød, at DF's teleordfører, Dennis Flydtkjær, stillede sig skeptisk overfor ministerens udlægning af, at forslaget vil stride imod princippet om markedsbaseret udrulning.

"Så jeg synes egentlig, at argumentationen for at sige nej til det, halter lidt, hvis det skulle være, fordi det skal være markedsbaseret, når man så henviser til andre offentlige puljer. Og markedet ønsker selv det her."

"Det er jo ikke sådan, at vi så går ud og laver noget, hvor markedet så siger: "Lad være, for det ødelægger vores investeringslyst". Det er jeg opmærksom på, at man skal lade være med. Men markedet anbefaler det her," sagde Dennis Flydtkjær i folketingssalen.

Hos Venstre erklærede teleordfører Christoffer Melson sig enig i ambitioner i DF's forslag, men vejen dertil bør ikke gå over en særskilt 5G-pulje.

"Selv om vi er enige i målet, er vi dog ikke helt enige i midlet. I de seneste år har vi i Venstre arbejdet for at nedbringe antallet af statslige puljer. Derfor mener vi ikke, at den rigtige måde er at afsætte midler til en ny pulje," lød det fra Venstre teleordfører under debatten i folketingssalen.

Venstre vil i stedet forsøge at prioritere 5G-området i forbindelse med forhandlingerne om forskningsreserven og finansloven, som også andre partier tidligere har nævnt, fastslog Christoffer Melson.

DF om 5G-pulje: Danmark er nødt til at komme med på vognen 

Erhvervsorganisationer bakker op om Dansk Folkepartis forslag til 5G-pulje 

DF vil skyde stort millionbeløb i innovationspulje målrettet 5G-forsøg 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også