Sundhedsplatformen er langt dyrere i drift end konkurrent

It-systemet til sundhedsvæsnet i Region Hovedstaden, Sundhedsplatformen, er dyrt i drift, skriver Politiken.
Foto: Mogens Flindt / Ritzau / Scanpix
Foto: Mogens Flindt / Ritzau / Scanpix
AF RITZAU

Det koster fem gange mere at drive og vedligeholde Sundhedsplatformen for Region Hovedstaden, end det koster Region Midtjylland at drive og vedligeholde deres it-løsning til sundhedsvæsnet, EPJ.

Det skriver Politiken.

Ifølge Politikens oplysninger koster Sundhedsplatformen omkring 370 mio. kr. om året for Region Hovedstaden i drift og vedligeholdelse. Til sammenligning koster det Region Midtjylland 75 mio. kr. for Den Elektroniske Patientjournal, EPJ.

"Personalet kæmper stadig en kamp hver eneste dag for at producere det, de skal, og der er stadig en mistro til systemet, fordi der har været så mange fejl og hele tiden bliver fundet flere," siger medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden Jacob Rosenberg (LA) til Ritzau.

"Når man oveni lægger, at den er så vanvittig dyr at drive, så er der for mig at se kun en løsning, og det er at vende hovedet mod Vestdanmark og se, om vi ikke kan få den løsning herover," siger han videre.

Avisen understreger, at de to tal ikke er komplet sammenlignelige. Det skyldes blandt andet, at Region Midtjylland har 1,3 millioner indbyggere, mens Region Hovedstaden har 1,8 millioner indbyggere.

Sundhedsplatformen, der er udviklet af det amerikanske firma Epic, har været meget udskældt. Ikke bare kostede indkøb og implementering 1,3 mia. kr., den har også været meget svær at bruge for sundhedspersonalet.

Flere har kritiseret, at Sundhedsplatformen er udviklet til et helt andet sundhedsvæsen. Den kritiseres også for at være så tidskrævende at bruge, at den sænker effektiviteten mærkbart.

I Region Midtjylland fik man udviklet EPJ af danske Systematic. Det er forløbet noget lettere, og det har ført til overvejelser om, hvorvidt EPJ skal erstatte Sundhedsplatformen.

"Det (udgifterne til Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden red.) er penge, der går fra behandlingen af patienterne. Og da der stadig er store problemer for medarbejderne, og medarbejdertilfredsheden er lav, er vi nødt til løbende at bevilge flere penge for at rette op på problemerne," siger Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for Region Hovedstadens sundhedsudvalg, til Politiken.

"Derfor håber jeg, at regeringen vil gribe ind, så vi kan få et fælles nationalt system i hele Danmark," fortsætter han.

Socialdemokratiet og Radikale Venstre i Region Hovedstaden siger dog til Politiken, at de ikke mener, at man bør overveje at udskifte Sundhedsplatformen.

Udgifter til it-afdeling stiger efter Sundhedsplatformen

Nyt forskningsprojekt bruger big data til at foreslå medicinsk behandling

Selskabet bag Sundhedsplatformen har tjent nærved en kvart milliard i Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også