Tech-redaktør: Android-restriktioner er katastrofe for Google

Handelskrigen mellem Kina og USA rammer nu brugerne af kinesiske Huawei-telefoner, der bruger Google-software.
Fremtidige smartphones fra Huawei, der bruger styresystemet Android, vil ikke kunne få adgang til en lang række Google-apps, herunder Google Play Store, YouTube og Gmail. | Foto: Mark Schiefelbein/Ritzau Scanpix
Fremtidige smartphones fra Huawei, der bruger styresystemet Android, vil ikke kunne få adgang til en lang række Google-apps, herunder Google Play Store, YouTube og Gmail. | Foto: Mark Schiefelbein/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det er formentlig en større katastrofe for Google end for Huawei, at den kinesiske tech-gigant er blevet forment adgang til dele af Googles telefon-styresystem Android.

Det mener i hvert fald Torben Vognsen, chefredaktør på teknologimediet Input.

"Der er ingen tvivl om, at Google bander Donald Trump langt væk på grund af det her. Det er en af deres største kunder, der nu bliver tvunget væk fra deres platform – en decideret katastrofe for Google. Og næsten en større katastrofe end for Huawei på nogle måder."

Selv om softwaren til selskabets mobiltelefoner er gratis for Huawei, så spytter brugerne indirekte gevaldigt i kassen hos Google.

"Googles indtægtskilder kommer netop fra, at de kan give denne her platform (Android, red.) gratis væk til operatørerne."

"For på den måde bliver brugerne tvunget til at udlevere en masse data ved, at de bruger de her gratis tjenester. Og det er de tjenester, som Google tjener penge på."

Googles beslutning kommer, efter at USA onsdag placerede Huawei på den såkaldte "Entity-liste".

Det afskærer Huawei fra at få adgang til amerikansk teknologi uden en forudgående godkendelse fra den amerikanske stat, skriver BBC.

Huawei tavse

For dem, der allerede har en telefon fra Huawei, skulle det stadig være muligt at installere sikkerhedsopdateringer af systemet og apps fremover.

Det er dog uklart, hvorvidt forbuddet for Huawei også vil gælde brugernes adgang til apps som Googles internetbrowser "Chrome" og mailsystemet "Gmail" – selv efter udviklingen af en ny version af Android, fortæller Torben Vognsen.

"Der kommer hele tiden nyt ud om det her. Men det seneste, jeg har læst, er, at sanktionerne ikke vil omfatte Huawei-brugernes adgang til Google-apps."

"Men hvis det er det, eller bliver det senere, så vil det være en decideret katastrofe. Der er så mange mennesker, der er afhængige af Google-tjenester. Om det så er Google Maps eller Gmail. Så det vil være værre for Huawei, end hvis brugerne ikke vil kunne opdatere styresystemet," siger chefredaktøren.

Huawei har mandag morgen ikke meldt noget ud om Googles beslutning, eller hvordan de vil imødegå problemet.

Men ifølge Torben Vognsen har Huawei i et stykke tid kendt til risikoen for sanktioner og har derfor arbejdet på sit eget styresystem.

Google indstiller dele af samarbejdet med Huawei

Trump-ordre baner vejen for forbud mod Huawei i USA

Huawei: "Vi skriver under på, at vi ikke vil spionere mod jer" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også