EU-Kommission kræver mere sikkerhed efter et utal af cyberangreb

EU's ydre grænser og cyberforsvar skal styrkes, mens terrorindhold skal fjernes straks, siger EU-Kommissionen i forbindelse med præsentationen af en statusrapport om EU's sikkerhed.
Af Ritzau

Truslen mod Europa er åbenlys med et utal af cyberangreb og et kemisk angreb på åben gade i Storbritannien. 

Denne advarsel fra EU-Kommissionen følges op af en direkte opfordring til EU-landene om hurtigt at behandle flere forslag, hvis mål er at øge sikkerheden for borgerne.

Sammen står Europas lande stærkere, når det gælder trusler udefra, mener kommissæren for EU's sikkerhedsunion, Julian King.

"Fra kemiske våben brugt i vore gader til statsstøttede cyberangreb. Europa trues som aldrig før, og europæerne søger handling fra os. Det er på tide, at vi får afsluttet arbejdet med sikkerhedsunionen," siger King.

Rusland stod ifølge den britiske regering bag et kemisk angreb i marts i den engelske by Salisbury mod en tidligere dobbeltagent.

Med cyberangreb henviser King til et angreb i foråret mod Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) i Haag. Rusland stod ifølge Holland bag dette, og et foto af de formodede gerningsmænd er offentliggjort.

Det haster med at tage skridt mod disse trusler, advarer Julian King, som opfordrer medlemslandene til at finde sammen.

Forestående valg kan udskyde beslutninger

Hastværket skyldes ikke mindst det forestående valg til Europa-Parlamentet næste forår. Snart rammes parlamentet af valgkamp, og de sidste møder er fastsat til midt i april 2019. 

Derfor skal det falde på plads meget snart, hvis man skal styrke EU's sikkerhed under denne kommission. 

Onsdag fremlægger kommissionen en rapport over den aktuelle tilstand for sikkerheden.

Den viser, at mange forslag endnu ikke er vedtaget. I en præsentation fokuserer Julian King og EU-kommissær for migration og indre anliggender Dimitris Avramopoulos på flere tiltag, der kalder på hurtig proces. 

Det drejer sig om EU's cyberforsvar i en tid med mange angreb på både nationale myndigheder og private virksomheder i Europa. 

Kommissionen retter særligt fokus på et forslag om at fjerne terrormateriale fra hjemmesider i løbet af en time. 

Også de ydre grænser skal medlemslandene og EU-Parlamentet fokusere på. Det påpeger Avramopoulos.

"Borgernes sikkerhed er og skal være en prioritet for EU hver eneste dag," siger han. 

Derfor er der ingen tid at spilde med at styrke de ydre grænser, forbedre udvekslingen af information, få datasystemer til at samarbejde og beskytte borgerne både online og i almindelighed, lyder det.

80 pct. virksomheder udsat for angreb

Og der er lang vej igen, før EU's forsvar mod cyberangreb er på højde med den stigende trussel, fremgår det af EU-Kommissionens statusrapport.

I rapporten oplyser kommissionen bl.a., at 80 pct. af virksomhederne i Europa sidste år var udsat for mindst ét cyberangreb, og at over halvdelen af alle forbrydelser i nogle EU-medlemslande er forbundet til cyberangreb.

Derfor foreslår EU-Kommissionen, at der bliver oprettet et europæisk kompetencecenter for cybersikkerhed, samt et netværk af nationale koordinationscentre, hvor hvert medlemdsland deltager.

Disse foreslag skal lægges oveni det arbejde, som EU og medlemslandene allerede har gang i, som bl.a. består i at opbygge et stærkere EU-organ for cybersikkerhed til at støtte medlemslandene og en fælleseuropæiske certifikatordning.

/ritzau/

Efter lang tids venten: Pape ser på lov for masseovervågning

Medie: Google dækkede over databrud for mange tusinde brugere 

Windows-opdatering slettede brugeres filer og er sat på pause 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også