Professor går i rette med fagforbund: Der er massiv mangel på arbejdskraft

Datalogi-professor fra KU er stærkt uenig i Prosas og Samdatas udlægning af, at manglen på arbejdskraft i it-branchen er opreklameret. Han mener derimod, at sådan en udmelding kan være skadelig.
Foto: Københavns Universitet/PR
Foto: Københavns Universitet/PR
Rasmus Ferdinand Petersen

Stephen Alstrup, professor ved Datalogisk Institut på KU, er stærkt uenig i Prosas og Samdatas udmelding om, at efterspørgslen på arbejdskraft skulle være overgjort.

Han mener derimod, at der er massiv mangel på arbejdskraft, og at det hæmmer væksten hos danske it-virksomheder. Han frygter, at beslutningstagere og politikere lader sig påvirke af overskriften på den artikel, ITWatch udgav i mandags, der hedder: Fagforeninger: Mangel på arbejdskraft i it-branchen er opreklameret.

"Der kører en stærk lobbyindsats for at få budskabet ud omkring, at der ikke mangler arbejdskraft. Der er også indflydelsesrige politikere, der lytter med, og så risikerer vi rent faktisk, at der bliver taget vanvittige beslutninger på baggrund af det her," siger datalogi-professoren.

Er du uenig i, at manglen på arbejdskraft skulle være opreklameret?

"Jeg er helt uenig. Det er faktuelt forkert. Der er stærk mangel på klassiske kompetencer inden for datalogien som algoritmer, machine learning og kodning," fortæller han.

Massiv kompetencemangel

Denne mangel på de rigtige kompetencer, skaber problemer for danske virksomheder, mener professoren.

"Vi har en situation, hvor der er massivt mangel på de her hårde kompetencer - men hvad skal virksomhederne gøre? De kan ende med at hyre folk ind, der ikke har de rigtige kompetencer til jobbet," siger han.

Han henviser til Netcompany og andre store, danske it-virksomheder, der ifølge Stephen Alstrup har måttet hyre matematikere, fysikere og andre ind, som de så har omskolet og efteruddannet.

"Og det er jo ikke fordi, de synes, at det er fedt at tage folk ind, der ikke har den rigtige uddannelse. Men de må selv omskole dem, fordi der er mangel. Det er helt grotesk," siger Stephen Alstrup.

Hvorfor uddanner virksomhederne ikke selv deres medarbejdere i større grad?

"Man kan godt selv opkvalificere sine medarbejdere, og det skal man også i en vis udstrækning. Men det, industrien efterlyser, er hårde it-kompetencer, der tager fem år på universitetet at lære af de bedste specialister. Hvis der findes en tryllestav, der kan forvandle folk på fem minutter til det, som industrien efterspørger, så vil vi gerne have det, for det er der virkelig mangel på," siger han.

Svært at tiltrække studerende

Stephen Alstrups opfattelse er, at det har været svært at tiltrække studerende til de "hårde uddannelser," hvor de studerende lærer at arbejde med algoritmer, machine learning og kodning. Derimod ser han, at der uddannes for mange inden for diverse it-retninger, der ikke er behov for.

"Jeg ved ikke, hvor stor efterspørgslen er på folk, der har taget de kortere og blødere uddannelser inden for it-området. Men jeg tror på, at der har været en overproduktion af folk der," siger han og tilføjer:

"Uddannelsessektoren er en pengeindustri, der fungerer på den måde, at man uddanner it-folk for at få en høj betaling, da det er rangeret, som noget, der er brug for. Det sker ved, at de får folk ind på de bløde uddannelser, som it-sektoren ikke har brug for."

It-folk bliver ofte skåret over en kam, mener professoren, og det kan være problematisk, når it-begrebet dækker over mange kompetencer, hvor kun nogle er efterspurgt. Og det er samme pointe, som it-fagforeningerne Prosa og Samdata påpegede i førnævnte artikel fra i mandags. Det er vigtigt at have for øje, hvilke kompetencer der efterspørges, så man kommer væk fra en samtale om, at der er mangel på alle slags folk i it-branchen.

Intetsigende lønstatistik

Hanne Lykke Jespersen, næstformand i fagforbundet Prosa, udtalte til ITWatch i mandagens artikel, at deres lønstatistik ikke stemmer overens med, at der skulle være efterspørgsel på arbejdskraft i it-branchen. Lønnen er ikke steget ekstraordinært i branchen de sidste år.

Men ifølge Stephen Alstrup er lønstatistikkerne for generelle. Han mener ikke, man kan bruge dem til noget, fordi omkring 9 ud af 10 ansatte i it-branchen besidder kompetencer, som virksomhederne ikke efterspørger.

"Lønstatistikkerne siger ikke noget om noget, fordi 90 pct. ikke har de kompetencer, der er efterspurgt. Og i statistikken er alle kompetencer generaliseret til at hedde it-folk," siger Stephen Alstrup.

S åbner for blødere krav til international rekruttering

Velfærdsstaten får højtuddannede til at fravælge Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Nokia ser årlige synergier ved en sammenlægning med det amerikanske selskab på 200 mio. euro fra 2027 og en vækst i indtjeningen per aktie på 10 pct. fra samme år. | Foto: Niels Hougaard

Nokia bekræfter køb af Infinera

For abonnenter

Læs også